Nekoliko savjeta

Kako pomoći mamama nakon poroda i olakšati im ulazak u novi period života?

Autor: Žene.ba
Kako pomoći mamama nakon poroda i olakšati im ulazak u novi period života?
Mama i beba / Ilustracija

Majčinstvo je najljepši dio života mnogih žena, ali ponekad može biti vrlo stresno i iscrpljujuće.

Osim partnera, mamama mogu pomoći i svi oko njih, bilo da je riječ o roditeljima ili bliskim prijateljima. Većina njih nikada neće tražiti pomoć drugih ljudi, ali će sigurno cijeniti ako im se ponudi pomoć. Evo nekoliko savjeta šta možete učiniti kako biste pomogli mamama nakon poroda.

Ponudite se pomoći im sa kućanskim poslovima

Mnoge majke, od umora, iscrpljenosti i nedostatka vremena, jednostavno ne stignu održati kuću čistom i urednom kako bi htjele. Možete im se ponuditi pomoći u čišćenju, bilo da se radi o jednoj prostoriji ili cijelom domu. Ali pazite na koji način nudite pomoć. Nemojte ih uznemiriti i reći im da im je dom neuredan jer bi ih to moglo povrijediti i posramiti.

Možete im se ponuditi i isprazniti mašinu ili staviti veš na pranje, sve što biste i sami voljeli da neko želi učiniti za vas. Ako ih ne želite dovesti u neugodnu situaciju, možete im pomoć ponuditi i prije nego što dođete u goste. Pitajte ih treba li im pomoć i dajte do znanja da ste na raspolaganju.

Donesite im svježe namirnice ili se ponudite napraviti ručak

Ne morate biti najbolji kuhari na svijetu da biste se ponudili pripremiti obrok za osobu koja vam je bliska. Ako već niste neko ko voli ili zna kuhati, možete pitati šta od namirnica treba kupiti u trgovini ili donijeti svježeg voća i povrća. Mame će sigurno cijeniti ovu gestu, a posebno obrok koji nisu morale same pripremiti.

Ponudite se pričuvati djecu

Nakon što se vrate iz rodilišta, mame na početku često nemaju vremena za brigu o sebi. Kada im dođete u goste, ponudite im se pričuvati ili držati dijete kako bi se mogle otuširati, malo odspavati ili otići do trgovačkog centra ako im je nešto potrebno. Čak i ako odbiju, sigurno će cijeniti ponudu i javiti vam se u budućnosti ako im zatreba pričuvati bebu.

Pobrinite se da se osjeća voljeno

Ako prvi put idete u goste nakon što se mama sa bebom vratila iz rodilišta, pobrinite se da se u poklonima pronađe nešto i za nju. To može biti slatka korpica sa nekoliko korisnih proizvoda, poput mirisnog gela za tuširanje, maslaca za tijelo ili pilinga. Možete joj kupiti i omiljene proizvode za njegu kože.

Osim poklona, mamama možete pomoći i tako da brinete o njihovom mentalnom zdravlju. Početak sa malom bebom može biti vrlo stresan, a ohrabrujuće poruke poput "Ti to možeš! Uz tebe sam", puno će joj značiti. Ova mala gesta ima nevjerovatan efekat na majke kako se ne bi osjećale usamljeno te kako bi znale da, osim na bebu, postoje i oni koji misle i na njihovu dobrobit.