Učinkovite strategije

Ključne vještine koje djeci osiguravaju uspjeh u njihovoj budućnosti

Autor: Žene.ba
Ključne vještine koje djeci osiguravaju uspjeh u njihovoj budućnosti
Foto: Ilustracija

Svako dijete napreduje svojim tempom i jedinstveno je na svoj način, ali postoje određene strategije koje su se pokazale učinkovitima u odgoju djece koja postižu uspjeh.

Psihologinja Michele Borba istražuje ključne vještine koje roditeljima pružaju povjerenje u budući uspjeh njihove djece.

Učite ih samokontroli

Istraživanje sa novozelandskog Univerziteta Otago pokazalo je da samokontrola igra ključnu ulogu u određivanju budućeg uspjeha djece. Kada djeca uspiju ignorirati suvišne distrakcije i kontrolisati svoje emocije i ponašanje, često se razvijaju u pametnije i motiviranije odrasle osobe.

Razgovarajte o finansijskoj pismenosti

Nikada nije rano početi učiti djecu o novcu: kako ga zaraditi, pametno trošiti i štedjeti.

Na primjer, roditelji mogu s djecom razgovarati o novcu na praktičan način, poput rasprave o cijenama svakodnevnih potrepština.

Dajte prednost samopouzdanju nad samopoštovanjem 

Ponekad možemo zamijeniti samopouzdanje i samopoštovanje. Ipak, kada je riječ o odgoju djeteta koje će postići uspjeh, jedno je važnije od drugog. Samopoštovanje predstavlja način na koji općenito gledamo na sebe, dok je samopouzdanje odraz naše sigurnosti u vlastite sposobnosti u određenoj situaciji. Iako su ova dva koncepta povezana, istraživanja sugerišu da je samopouzdanje bolji pokazatelj budućeg uspjeha jer pomaže učvršćivanju dječjih uvjerenja da će njihove vještine i napor dovesti do pozitivnih rezultata, kao što su dobre ocjene ili uspješni sportski rezultati. Roditelji mogu najbolje podići samopouzdanje svoje djece dopuštajući im da samostalno rješavaju probleme i suočavaju se s izazovima, umjesto da umjesto njih rješavaju njihove probleme.

Ne opterećujte se savršenstvom

Roditelji nikada ne bi trebali zahtijevati savršenstvo od svoje djece. Umjesto toga, važno je pružiti im prostor za neuspjeh, te se odnositi prema njihovim pogreškama i neuspjesima s empatijom, umjesto s prezirom.

Kako bismo im pomogli očuvati samopouzdanje, trebamo ih učiti da neuspjesi predstavljaju prilike za učenje. Istraživanja pokazuju da perfekcionizam ne garantuje uspjeh, već može doprinijeti problemima mentalnog zdravlja, kao što su tjeskoba i nisko samopoštovanje.