Zašto bebe ne bi trebale jesti čokoladu? Slatki užitak s ne tako slatkim posljedicama

Mali prstići koji posežu za čokoladom mogu biti neodoljivi, ali stručnjaci upozoravaju da s ovom poslasticom ipak treba pričekati.
Mali organizam nije spreman na velike izazove
Bebin probavni sistem još uvijek se razvija i nije prilagođen složenim sastojcima koje čokolada sadrži. Kofein i teobromin, prirodni stimulanse iz kakaa, mogu izazvati nemir, razdražljivost i poremetiti san.
Visoki nivo šećera može preopteretiti osjetljivu gušteraču i stvoriti rane prehrambene navike koje vode ka povećanoj sklonosti slatkišima u kasnijoj dobi.
Slatki okus, gorke posljedice
Naizgled bezopasna čokoladica može izazvati probavne smetnje, nadutost i osip, posebno ako beba još nije navikla na mliječne proizvode ili kakao. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju prirodne alternative poput zgnječenog voća ili domaćih voćnih pirea koji će zadovoljiti želju za slatkim, ali bez štetnih uticaja.
Pedijatri savjetuju da se s čokoladom pričeka barem do prvog rođendana, a idealno i duže. Do tada, bebe mogu uživati u zdravim i prirodnim okusima koji će podržati njihov razvoj – bez skrivenih zamki.