Evo kako ih prepoznati

Znakovi kojima beba komunicira svoje potrebe: Gladna, pospana ili spremna za igru

Autor: Žene.ba
Znakovi kojima beba komunicira svoje potrebe: Gladna, pospana ili spremna za igru
Foto: Ilustracija

Kada postanete roditelj, jedno od prvih pitanja koje se postavlja je: kako ću znati šta moje dijete treba? Iako bebe ne mogu verbalno izražavati svoje potrebe, one koriste razne znakove i signale kako bi komunicirale sa svojim roditeljima. Prepoznavanje ovih znakova ključno je za pružanje odgovarajuće brige i podrške. 

Gladna beba

Jedan od najčešćih znakova gladi kod beba je nestrpljivo traženje hrane. Beba može pokazivati znakove kao što su potezanje na rukav ili majicu, stavljanje ruku ili prstića u usta, otvaranje usta ili pokušaj sisati prste. Također, beba može postati nemirna ili čak plakati kao signal da je vrijeme za hranjenje.

Ako se naglo uznemiri u snu ili počne jako mahati ručicama i nožicama te glasno guguće, također želi poručiti: 'Gladna sam'. To će pokazati i dok sigurno leži u maminom naručju. Ako glavicu okreće s jedne na drugu stranu, pritom otvarajući usta, znači da je vrijeme za hranu. 

Pospana beba

Kada je beba umorna, pokazat će znakove pospanosti koji se mogu razlikovati ovisno o dobi. Bebe mogu trljati oči ili trzati kapcima, dok starije bebe mogu biti manje aktivne, usporene u pokretima ili pokazivati dosadne grimase. Također, beba može postati mrzovoljna ili razdražljiva kao znak da je vrijeme za spavanje.

Beba koja se želi igrati

Kada je beba budna i spremna za interakciju, pokazat će znakove entuzijazma i radoznalosti. Možete primijetiti da beba razgledava okolinu, okreće glavu prema zvukovima, širi oči i pruža osmijehe. Također, beba može pokušati hvatati ili dodirivati predmete oko sebe te se ponašati aktivno i živahno.