Brojni prijatelji i studenti oprostili se od profesorice i glumice Sanje Burić

Komemoracija bh. glumici i profesorici Akademije scenskih umjetnosti (ASU) Sanji Burić, koja je preminula 15. septembra u 48. godini, održana je danas na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

– Ljudskost, dobrota, mirnoća, radost i smijeh je ono po čemu ćemo svi pamtititi našu Sanju koja je svojim postojanjem i radom najveće ljudske vrline utkala u svoju radnu sredinu. Nesebično je izlazila u susret svima kojima je to bilo potrebno. Školujući se u Sarajevu i Parizu, svojim znanjem i zalaganje, dala je ogroman doprinos razvoju bh. teatra i kao glumica i kao suradnik za scenski pokret – rekao je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Srđan Vuletić naglasio je da je Akademija izgubila marljivu i predanu profesoricu, koja je predavala na predmetu Pokret.

– Studenti su znali da od tebe mogu dobiti iskren savjet, ali i iskrenu kritiku. Voljeli su te. Kao i sa studentima, i cijelu Akademiju kao instituciju si gurala naprijed, ukazujući na mogućnosti kako naša škola može da ide dalje, da bude bolja. Tvojim odlaskom Akademija je izgubila puno više nego što u ovom momentu možemo shvatiti i razumijeti. Ali prije svega, izgubili smo divnu osobu. Osobu na koju si se mogao osloniti. Divno ljudsko biće. Istinskog prijatelja – rekao je Vuletić.

Sanja Burić je od početka svog rada na Akademiji kroz nastavni proces najbliže sarađivala sa profesoricom Jasnom Žalicom.

– Koja je to lafica bila. Odana ljudima i ideji ljudskosti. Vrijedna i principijelna do bola. Jaka, dostojanstvena i dobra ko hljeb – istakla je Žalica na komemoraciji na kojoj su se rodbina, prijatelji i brojni studenti Akademije scenskih umjetnosti oprostili od Sanje Burić.

Ostvarila je brojne uloge u brojnim dramskim i filmskim ostvarenjima, te na kazališnim daskama u Narodnome pozorištu u Sarajevu, Kamernom teatru i Otvorenoj sceni Obala. Zapažene uloge imala je dramama i filmovima “Crna kronika”, “Grbavica”, “Dobro uštimani mrtvaci”, “Kod amidže Idriza”, “Na putu”, “Pun mjesec”.

Sahrana Sanje Burić će biti obavljena danas u 14.15 sati na gradskom groblju Vlakovo.

Žene.ba / FENA