Žensko lice stari brže od muškog, potvrdilo je istraživanje

Loše vijesti za ženski spol stižu iz Austrije.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Beču otkrilo je primjetno ubrzanje pojave bora i opuštanja lica kod žena u 50-im godinama, prosječnoj dobi u kojoj se javlja menopauza, piše The Sun. Konkretno, ženama u tim godinama oči počinju djelovati manje, nos i uši se produžuju i lice postaje plosnatije zbog smanjenja udjela masnoće i stanjenja kože.

Smatra se da je glavni uzrok toga gubitak estrogena, hormona koji utječe na proizvodnju kolagena koji je ključan za eklektičnost kože. Razna kolagena u koži tijekom prvih pet godina menopauze smanjuje se za otprilike 30 posto.

Znanstvenici također smatraju da se kosti reapsorbiraju pa jagodice postaju manje izražene i smanjuje se brada.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Physical Anthropology otkrilo je i da je sam proces starenja sličan kod muškaraca i žena, no ono što je različito jest brzina kojom se odvija, a ona je kod žena veća.

Prije 50. godine žensko lice stari dvostruko brže od muškog, dok taj proces kod žena u dobi između 50 i 60 godina postaje i trostruko brži.

Znanstvenici su analizirali lica 88 muškaraca i žena te ih usporedili u različitim dobnim skupinama.

“Za razliku od muškaraca, proces starenja kod žena ubrzava se u 50-ima”, kazala je Sonja Windhager, voditeljica istraživanja, i dodala kako ta dob može varirati desetak godina gore-dolje ovisno o tome kada žena uđe u menopauzu.

“Menopauza određuje izgled vašeg lica više nego vaša stvarna dob”, zaključila je Windhager.

Index.hr