savjeti

Kako se riješiti moljaca iz kuhinjskih ormarića

Autor: Žene.ba
Kako se riješiti moljaca iz kuhinjskih ormarića
FOTO: Freepik

Hranu nikada ne smijete držati u kuhinjskim ormarićima iznad štednjaka jer moljci lako mogu ući unutra i položiti svoje ličinke. Ovi mali nametnici posebno su zaljubljeni u cjelovite žitarice poput smeđe riže, heljde, prosa i brašna. Kako biste sačuvali svoje zalihe hrane od napasti moljaca, evo nekoliko korisnih savjeta.

Sve proizvode za koje sumnjate da su moljci prisutni, poput brašna, žitarica ili orašastih plodova, trebate odmah baciti. Nakon što ste izbacili zaražene namirnice, temeljito očistite sve površine unutar ormarića.

Prvo pravilo je da hranu uvijek čuvate u posebnim teglama s poklopcem. Ove tegle ne samo da sprječavaju ulazak moljaca, već i održavaju vašu hranu svježom i zaštićenom od vanjskih utjecaja. Ako nemate tegle, dobar su zamjenski izbor čvrste plastične posude s hermetičkim poklopcem.

Napravite jednostavnu zamku od komada drveta ili vate. Navlažite ih s nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, a zatim ih objesite u ormariće. Miris lavande će odvratiti moljce, a isto možete učiiti s eteričnim uljem cistrusa ili pak listom lovora koji ćete staviti u ormarić.

Kako spriječiti razmnožavanje moljaca

Prije nego što odložite odjeću, dobro je operite jer moljce na odjeći privlače znoj i mrlje od hrane. Garderobu redovno provjetravajte kako se ne bi stvorili topli, vlažni i ustajali uvjeti kakve moljci vole. Odjeću koju spremate za iduću sezonu odložite u vakuumsku vreću za skladištenje, a ne u kartonsku kutiju jer larve moljaca mogu izgristi karton. Također, redovno usisavajte i čistite tepihe jer moljce privlači prljavština. Ako imate najezdu moljaca u kući, često mijenjajte vrećicu za usisavač i filter kako biste bili sigurni da ste izbacili larve iz svog doma. Nađete li tragove moljaca na nekom komadu odjeće, stavite ga u hladnjak na 24 sata kako biste ubili eventualne larve.