Ako ste ljubitelj deserta koji nisu preslatki, ovaj japanski cheesecake s matchom će vas osvojiti već na prvi zalogaj.
Kremast i s blagom gorčinom zelenog čaja, pravi je izbor za one koji žele nešto posebno, a opet jednostavno.
Sastojci
Podloga:
- 200 g mljevenog keksa (Digestive ili slični)
- 100 g rastopljenog maslaca
Krema:
- 500 g krem sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 120 g šećera u prahu
- 2 jaja
- 150 g bijele čokolade (rastopljene)
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašičice matcha praha
- 1 kašika gustina
Priprema
Prvo podloga
Pomiješajte kekse s maslacem i bijelom čokoladom, te utisnite u kalup. Stavite u frižider da se stegne.
Zatim krema
Umiješajte sve sastojke redom dok ne dobijete glatku zelenu smjesu. Izlijte preko podloge.
Pečenje
Pecite na 150°C oko 55 minuta. Ohladite polako, pa ostavite u frižideru preko noći.
Prije serviranja pospite malo matcha praha ili dodajte par malina. Okus je čist, pun i osvježavajuć – savršen spoj istoka i zapada. Jednostavno, a posebno.