Donosimo recept

Neobična, ali ukusna kombinacija: Rižoto sa škampima i trešnjama

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Ako tražite recept koji će osvojiti vaše goste, definitivno biste trebali isprobati ovaj. Slatkoća trešanja savršeno se kombinuje s okusom škampi, obogaćeno mediteranskim notama parmezana i maslinovog ulja. Ovo lagano, osvježavajuće jelo sigurno će vas oduševiti već na prvi zalogaj!

Sastojci (za 4 porcije)

  • 350 g riže
  • 20 komada trešanja
  • 12 škampi
  • 4 kašike ribanog parmezana
  • povrtni temeljac
  • 3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • so i biber

Priprema

Škampima ogulite ljusku i uklonite tamnu ovojnicu. Trešnje prerežite na pola i izvadite im košpice. Tostirajte suhu rižu u loncu nekoliko minuta i pustite da poprimi okuse 1-2 minute, zatim je kuhajte 12-14 minuta te povremeno, kad ga riža upije, dodajte temeljac.

Pomiješajte rižu sa 4 žlice ribanog parmezana i 1 kašikom maslinovog ulja, miješajući 1 minutu.

U tavi zagrijte 2 kašike ulja i zapržite škampe 1 minutu, pa ih posolite.

Rižoto raspodijelite na tanjire, na njega rasporedite škampe i trešnje, po želji dodajte naribanu koricu limete, svježe mljeveni biber, listiće matičnjaka i poslužite.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba