savjeti

Rutina sna vaše bebe može se dovesti u red malim koracima

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Ah, to spavanje! Izludit će vas, zar ne? S kratkim dnevnim ciklusima ste se već pomirili, ali kad bi barem rutina sna noću bila malo urednija…

Najprije morate shvatiti da je spavanje – vještina, pa baš kao i svaku drugu beba je mora savladati. Djelomično će naučiti sami, a dio im morate prenijeti vi, roditelji. Jedna od važnijih stvari je naučiti kako više ciklusa sna spojiti zajedno. Svi, naime, spavamo u ciklusima – prelazimo iz laganog u duboki san, pa iz dubokog u lagani. U REM fazi sanjamo. Između tih ciklusa lakše se budimo.

U kojem je ciklusu?

Ako promatrate svoju bebu kako spava, lako ćete otkriti u kojem je stadiju:

Tokom REM faze vidjet ćete kako se ispod kapaka miču bebine oči.
Tokom laganog sna vaša će se beba micati ili trznuti kad čuje neki zvuk.
Tokom dubokog sna beba se neće micati i bit će ju teško probuditi.

Ako ne možete predvidjeti koliko će dugo vaša beba spavati, to znači da joj ciklusi nisu usklađeni i nemaju reda. A to, pak, znači da imate problema sa spavanjem.

Ciklusi nisu predvidivi zato što je beba često pretjerano umorna, piše pitajmamu.hr

Iako zvuči nelogično, kad je umorna, beba reagira stresom. Njezin mozak tada misli da mora postojati razlog zašto mora ostati budna, pa otpušta hormon kortizol, koji stimulira mozak da se probudi. Zato je bebi teže zaspati kad je umorna. I tako se vrtite u krug.

Noć je u ovom smislu važnije srediti, jer noću se beba mora najviše odmoriti, a ujedno je to i vrijeme koje će odrediti cikluse sna za iduća 24 sata. Dakle, ako sredite noć, lakše ćete srediti dan. Osim toga, u prvom dijelu noći, otprilike do ponoći, beba provede najviše vremena u dubokom snu koji pogoduje njenom mozgu.

Što biste prvo trebali napraviti?

Odredite vrijeme odlaska u krevet i vrijeme buđenja

Neka beba ide spavati između 18 i 19:30, a neka se budi između 6 i 7:30. To je u skladu s bebinim prirodnim ciklusom sna, pa će se unutarnji sat lakše nositi s umorom.

Rutina sna kod beba

Rutina prije spavanja pomaže bebi da se uljuljka u san, jer njen mozak tako naslućuje da slijedi spavanje. Važno je da budete dosljedni. Neka rutina ne bude duža od 30 minuta – promijenite pelenu, odjenite pidžamu, otpjevajte pjesmicu, pomazite se, zaspite.

Pomozite bebi da se sama umiri

Što više pomažete bebi da se uspava, više će joj vaše pomoći svaki put trebati da zaspi kad se probudi na kraju ciklusa. Nemojte ju ljuljati u naručju dok ne zaspi. Spustite ju u krevetić dok je budna i polako i postupno smanjujte ono što radite inače, kako bi se sama naučila umiriti. Ovo bi moglo trajati tjednima, ali kad vaša beba usvoji sve vještine umirivanja, lakše će spojiti cikluse sna zajedno.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba