Hoće li Shakira u zatvor?

Španski tužioci rekli su u petak da će tražiti zatvorsku kaznu od više od osam godina protiv svjetske muzičke superzvijezde Shakire, nakon što je odbila sporazum o priznanju krivice za optužbe za utaju poreza.

Tužioci u Barceloni također će tražiti kaznu od gotovo 24 miliona eura od 45-godišnje pjevačice, koju optužuju da je prevarila špansku poreznu upravu za 14,5 miliona eura na prihodima ostvarenim između 2012. i 2014.

Shakira, koja je prodala više od 60 miliona albuma, odbila je u srijedu sporazum o priznanju krivice, rekavši u izjavi preko svojih advokata da je “apsolutno sigurna u svoju nevinost” i da je odlučila pustiti slučaj da ide na sud, “uvjerena” da će dokazati nevinost, javlja AFP.

Službeno upućivanje na sud još nije najavljeno, niti je određen datum suđenja.

Advokati Shakire kažu da je dogovor moguć do početka bilo kakvog suđenja.

Zvijezda je u srijedu oštro osudila “potpuno kršenje njezinih prava” i “zloupotrebljive metode” koje provodi tužiteljstvo.

Tvrdila je da su tužioci “insistirali na traženju novca zarađenog tokom njenih međunarodnih turneja i showa ‘The Voice’” u kojem je bila sutkinja u Sjedinjenim Državama, dok “još nije boravila u Španiji”.

Njezini advokati kažu da je do 2014. većinu novca zarađivala na međunarodnim turnejama, da se u Španiju na puno radno vrijeme preselila tek 2015. i da je podmirila sve porezne obaveze.

Kaže da je platila 17,2 miliona eura španskim poreznim vlastima i da nema “duga prema državnoj blagajni”.

Sud u Barceloni u maju je odbacio žalbu pjevačice da odustane od optužbi.

Njeno ime je navedeno u jednom od dosad najvećih curenja finansijskih dokumenata u oktobru 2021., poznatom kao “Pandora Papers”, među javnim osobama povezanim s offshore imovinom.

Žene.ba / Fena