Lifestyle

3 razloga zbog kojih ste stalno gladni

Autor: Žene.ba
3 razloga zbog kojih ste stalno gladni

Ako ste stalno gladni, čak i nakon obilnog obroka, znajte da niste sami. Veliki je broj ljudi koji se osjećaju isto, a za to postoje i medicinski razlozi.

Brojni su faktori koji mogu utjecati na osjećaj gladi - problem sa štitnjačom ili uzimanje određenih antidepresiva. U svakom slučaju glavni krivac je vaš stil života.

Donosimo vam 3 razloga zbog kojih ste uvijek gladni:

Ne spavate dovoljno
Nedostatak sna može poremetiti hormone koji reguliraju apetit, što u konačnici povećava glad. Grelin, hormon koji potiče glad, povećava se kada vam nedostaje sna. Leptin, hormon koji signalizira sitost, u tom slučaju opada. osim toga, što više sati provedete budni, veća je vjerojatnost da ćete posegnuti za nekom novom namirnicom iz hladnjaka.

Ne pijete dovoljno vode
Dehidracija često proizvodi osjećaj gladi. Hipotalamus, dio mozga koji regulira glad i žeđ, može vam slati miješane poruke kada ste jako žedni, navodeći vas da mislite da vam je potrebna užina, iako vam zapravo treba samo čaša vode. Ako ste imali obilan obrok i želite još jesti, popijte čašu vode prije nego što nastavite. Vjerojatno ćete otkriti da vam doista ne treba još hrane.

Dosadno vam je
Dosada je zaista glavni faktor koji pridonosi debljanju. Istraživanja su utvrdila vezu između dosade i prejedanja. Da biste testirali jeste li stvarno gladni, zamislite ogroman odrezak. Ako ste stvarno gladni, odrezak će vam se činiti privlačnim. Ali ako vam se ne čini primamljivim, vjerojatno je da vam treba neka zanimacija, a ne obrok.

Wall.hr