Lifestyle

Hrana koja isisava energiju iz tijela: Uzrok broj 1 hroničnog umora

Autor: Žene.ba
Hrana koja isisava energiju iz tijela: Uzrok broj 1 hroničnog umora

Postoje dani kada, nezavisno od toga koliko smo spavali, jednostavno nemamo dovoljno energije.

Ali, najčešće nam ne pada na pamet da taj osjećaj može da bude posljedica naše ishrane! Sljedeće namirnice mogu da dovedu do osećaja umora:

Tjestenina

Ugljeni hidrati po pravilu podižu energiju, ali rafinisani ugljeni hidrati mogu da povećaju nivo šećera u krvi i dovedu do pada insulina. Zato ponekad osjećamo umor i slabost nakon što smo pojeli veliku količinu tjestenine.

Sok od narandže

Većina sokova od narandže koje kupujemo u trgovinama sadrži kukuruzni sirup, koji je pun fruktoze i u sebi ima dodate šećere i vještačke ukuse i boje. Zato radije uzmite narandžu i jednostavno je pojedite svježu.

Jogurt

Čist jogurt i grčki jogurti su fantastični i dobri za vaše zdravlje, ali većina ostalih jogurta nije. U njima se može naći kukuruzni sirup, vještački zaslađivači i vještačko voće, i ostale hemikalije koje vašem telu zaista nisu potrebne.

Pahuljice žitarica

Većina pahuljica pretrpana je visoko fruktoznim kukuruznim sirupom, šećerom, modifikovanim kukuruzom i ostalim hemikalijama i rafinisanim ugljenim hidratima. Iako ćete možda isprva doživjeti nalet energije, od sveg tog šećera ubrzo nakon toga doći će i do naglog pada.

Ćuretina

Ćuretina sadrži prirodni sedativ koji se naziva triptofan, aminokiselina koju tijelo koristi u procesu stvaranja vitamina B3 i serotonina, i reguliše cikluse spavanja. Takođe, kako bi se svarila ćureća kožica, potrebno je jako puno energije, stoga naše tijelo preusmjerava krv u probavni sistem, što vas na kraju može ostaviti bez energije.

Bijeli hljeb i peciva

Rafinisani skrob također povećava šećer u krvi, stoga će konzumacija bijelog hljeba definitivno istrošiti vašu energiju. Bijeli hleb možete da zamijenite hljebom od žitarica cijelog zrna, koji je bogat vlaknima.

Pržena hrana

Pržena piletina, pomfrit, čips - sve ovo zvuči jako ukusno, ali samo ako imate slobodan dan za izležavanje. Zbog pržene hrane vaš probavni sistem mora naporno da radi kako bi preradio sve te masnoće, što će vas bez sumnje ostaviti sa manjkom energije.

6yka.com