Vitamin D igra važnu ulogu u našem organizmu. Vitamin D je jedan od važnih izvora energije te također regulira naše raspoloženje. Pomaže kod izgradnje kostiju, srca, živaca, kože i zubi. Vitamin D također podržava zdravlje štitnjače koja održava razinu energije, zdravu tjelesnu težinu te pospješuje metabolizam.
Polagano se otkriva se koliko je bitan za organizam, ali i to koliko nam može naštetiti ako ga nemamo dovoljno. Istraživanja su pokazala da svaka sedma osoba pati od nedostatka vitamina D pa brojni liječnici upozoravaju da se radi o „epidemiji koja se ignorira.“ Zato je bitno izlaganje sunčevoj svjetlosti kako bi tijelo proizvelo dovoljno vitamina D te njegov unos u organizam hranom. Vitamin D zaslužan je za apsorpciju kalcija, zdravlje kostiju, srca i dobro funkcioniranje organizma.
Nedostatak vitamina D povezan i s masnoćama na stomaku
Najnovije istraživanje, predstavljeno na 20. kongresu europskih endokrinologa, pokazuje da je nedostatak vitamina D povezan i s masnoćama na stomaku te pretilošću. Tim nizozemskih istraživača otkrio je, naime, kako se abdominalna masnoća kod žena povezuje s niskom razinom vitamina D, a kod muškaraca je manjak vitamina D povezan s masnoćom u jetri i abdomenu.
Istraživači objašnjavaju kako odnos između povećane količine abdominalne masti i nižih razina vitamina D sugerira da osobe koje imaju problema s debljinom imaju veći rizik od razvoja nedostatka sunčevog vitamina. Istraživanje je obuhvatilo nekoliko hiljada muškaraca i žena u dobi od 45 do 65 godina. Fokus istraživanja bio je na ukupnu tjelesnu masnoću, masnoću na trbuha te na masnoću oko organa i jetre.
Vitamin D esencijalan je za zdrave kosti, jer pridonosi iskorištavanju kalcija iz hrane i njegovom ugrađivanju u kosti. Adekvatan status vitamina D povezuje se s normalnom mišićnom i kardiovaskularnom funkcijom. Također, otkriveno je da smanjuje rizik od šećerne bolesti i štiti od infekcija.
Obogatite svoju prehranu vitaminom D
Pozitivna vijest je to što možemo obogatiti svoju prehranu vitaminom D.
Masna riba (losos, tuna i skuša) i riblje ulje izvrstan su izvor vitamina D, kao i hrana obogaćena vitaminom D – poput margarinskih namaza i mlijeka koju su često sastavni dio doručka.
Pretpostavlja se da čak milijardu ljudi na svijetu pati od nedostatka ovog vitamina, a Europska agencija za sigurnost hrane preporučuje 50 nmol/L kao prikladnu koncentraciju vitamina D za sve populacijske skupine. Podaci su prikupljeni pod uvjetima minimalne sinteze vitamina D, tj. minimalnog izlaganja suncu.
Žene.ba