Lifestyle

Top namirnice za savršenu i mladoliku kožu

Autor: Žene.ba

Kaže se „ono si što jedeš“, a to se i vidi. Koža, kosa i nokti prvi će odati da nešto nije u redu s vašim zdravljem ili prehranom.

Kako bi naše lice i ostatak tijela izgledali što bolje često je potrebno krenuti iznutra, tako da smo vam nabrojali namirnice koji će vam donijeti blistav ten i zasigurno doprinijeti vašem zdravstvenom stanju, a po potrebi pomoći i da izgubite na tjelesnoj težini.

Borovnice

Ove ljubičaste bobice su prava “riznica” antioksidansa, koji pomažu u obnavljanju strukture stanica, te ujedno imaju i anti-aging efekt.

Orašasti plodovi

Lješnjaci, orasi i bademi bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu procesu hidratacije kože i sprječavaju nastanak akni.

Avokado

Zeleni plod avokada ima čak 75% zdravih, nezasićenih masti, odnosno omega-3 i omega-6 kiselina, koje čudotvorno djeluju na izgled kože.

Limun

Limunov sok pomaže organizmu da na prirodan način odstrani toksine koji se očituju u koži kroz akne, ospe i iritacije, stoga je detoksikacija organizma važan korak do lijepe i zdrave kože.

Zeleno lisnato povrće

Često ga omalovažavamo pa ne čudi da je prema mišljenjima mnogih zeleno lisnato povrće namirnica koja najčešće nedostaje u modernoj zapadnjačkoj prehrani.

Povrće ima odlična antioksidacijska svojstva, a osim toga prepuno je vlakana koji apsorbiraju višak vode i potiču rad probavnog sustava.

Zeleni čaj

Već je poznato da je zeleni čaj vrlo učinkovit antioksidans. Svakodnevnim konzumiranjem zelenog čaja pomoći ćete vašoj koži da se očisti, a uz to možete lakše smanjite tjelesnu težinu, ukoliko je potrebno.

Maslinovo ulje

Osim što ima sjajne nutritivne vrijednosti i bogat izvor je omega-3 masnih kiselina pomaže koži da se dubinski hidrira i dobro je protiv akni. Najbolje ga je koristiti bez ikakve termičke obrade, a osim u hranu možete ga aplicirati i direktno na kožu.

Jabučni ocat

Izvor je korisnih probiotičkih bakterija, koje blagotvorno djeluju na probavu, zbog čega dolazi do bolje apsorpcije hranjivih tvari. Vodite računa da samo nepasterizirani jabučni ocat može biti bogat izvor probiotika.

Elle.hr