Značajno otkriće

Veganska prehrana može usporiti biološko starenje u samo osam sedmica

Autor: Žene.ba
Veganska prehrana može usporiti biološko starenje u samo osam sedmica
Foto: Ilustracija

Stanfordovo najnovije istraživanje, koje je prikazano u Netflixovoj dokumentarnoj seriji “You Are What You Eat: A Twin Experiment,” otkriva da veganska prehrana može imati značajan uticaj na usporavanje starenja na molekularnom nivou. 

U eksperimentu je učestvovalo 22 para identičnih blizanaca, pri čemu je svaki par bio nasumično raspoređen na jednu od dviju prehrambenih strategija: “zdravu vegansku” ili “zdravu omnivorsku” prehranu.

Preliminarni rezultati, objavljeni u novembru 2023., već su pokazali značajne kratkoročne prednosti veganske prehrane. Učesnici koji su se držali veganskog režima unosili su manje kalorija, gubili više kilograma te poboljšali nivoe LDL holesterola i inzulina u postu u usporedbi s onima na omnivorskoj prehrani.

No, najnoviji rezultati objavljeni u julu ove godine donose još važniji uvid. Veganska prehrana pokazala je pozitivne učinke na epigenetske markere povezane s biološkim starenjem. Ovi markeri, koji se mogu smatrati “satovima” unutar naših gena, ukazuju na to da biološka dob može biti različita od hronološke ovisno o prehrambenim navikama i drugim faktorima.

“Rezultati su nadmašili naša očekivanja. Veganska prehrana nije samo poboljšala zdravlje srca i jetre, već je i usporila biološko starenje u svim analiziranim tkivima,” izjavio je dr. Varun B. Dwaraka, voditelj bioinformatike na TruDiagnosticu i glavni istraživač studije.

Studija je provedena u dvije faze. U prvoj fazi, učesnici su četiri sedmice primali besplatne obroke od Trifecta Nutrition, kompanije koja se nije finansijski uključila u studiju. U drugom dijelu, učesnici su sami pripremali obroke prema zadanim pravilima – bogatim povrćem i vlaknima uz minimalan unos rafiniranih žitarica i šećera. Istraživači su koristili Healthy Eating Index za mjerenje kvalitete prehrane.

Iako rezultati sugerišu značajne kratkoročne zdravstvene koristi veganske prehrane, uključujući gubitak kilograma i poboljšanje razine holesterola, istraživači naglašavaju potrebu za dugoročnijim studijama. Dr. Christopher Gardner, profesor medicine na Stanfordu, upozorava da su pojmovi “vegan” i “omnivor” vrlo široki i da obje prehrane mogu biti nezdrave ako nisu pravilno sastavljene.