Lifestyle

Zašto jabukovo sirće treba da uvrstite na vaš jelovnik

Autor: Žene.ba

Sirće napravljeno od divljih jabuka vijekovima se koristi kao lijek, jer je moćno sredstvo u borbi protiv patogenih bakterija. ZdraviJa vam u nastavku donosi nekoliko benefita ovog napitka, te razloge zašto baš jabukovo sirće treba da se nađe na vašem jelovniku.

Reguliše šećer u krvi

Jabukovo sirće naučno dokazano pomaže u regulaciji šećera u krvi. Ukoliko se konzumira u toku obroka, naročito obroka bogatog ugljenim hidratima, povećava osetljivost na insulin, odnosno značajno smanjuje nivo šećera u krvi.

Stabilan nivo šećera u krvi nije samo važan kod osoba sa dijabetesom tipa 2, već je koristan i kod potpuno zdravih ljudi, jer stabilan nivo šećera u krvi znači stabilan priliv energije, proizvodnju hormona i naravno, idealnu tjelesnu težinu.

Pomaže pri mršanju i regulaciji holesterola

Što se tiče tjelesne težine, jabukovo sirće ne samo da pomaže u održavanju idealne kilaže kroz regulaciju insulina, već nas čini duže sitima.

Takođe, postoje studije koje tvrde da konzumiranje jabukovog sirćeta smanjuje povećan holesterol, trigliceride i uopšte rizik od kardiovaskularnih bolesti. Jedna takva studija sa Harvarda, obavljena na ženama različitih dobi, ustanovila je vezu između smanjenog rizika od srčanog udara i svakodnevne konzumacije jabukovog sirćeta.

Koristite ga umjereno

Naravno, ključ zdravog života je u umjerenosti. Jabukovo sirće nije izuzetak od ovog pravila. Prekomjerna upotreba jabukovog sirćeta je povezana sa povećanim rizikom od raka bešike, što sugeriše i jedna studija obavljena u Kliničkom centru u Kragujevcu između 1997. i 1999. godine (istraživanje vršili stručnjaci iz Srbije).

Preporučena doza je do dvije kašike dnevno, i konzumacija preko ove doze može imati negativne efekte na zdravlje. Svakako, umjerena upotreba osim što poboljšava ukus raznih jela i salata, može donijeti razne zdravstvene benefite.

Pripremite domaće sirće

Ukoliko ste u mogućnosti, jabukovo sirće možete i sami pripremiti kod kuće. Recept je vrlo jednostavan. Najvažnije je odabrati zdrave, neprskane, divlje jabuke. Nakon pranja čistom vodom, jabuke treba očistiti od sjemene lože, zatim iscijediti ili izrendati, ostaviti u staklenoj posudi i pokriti čistom gazom kako ne bi ulazile nečistoće.

Nakon nekoliko dana smjesu iz posude treba procijediti i ponovo ostaviti pokrivenu gazom. Ovaj postupak treba ponavljati sve dok tečnost ne postane bistra. Sam postupak može trajati i nekoliko mjeseci, zavisno od temperature čuvanja. Iako dugotrajan, ovaj postupak svakako daje najzdravije i najbolje jabukovo sirće.

Zdravija.com