za istinske gurmane

Baklava s čokoladom: Klasični arapski specijalitet u novom ruhu

Autor: Žene.ba
Baklava s čokoladom: Klasični arapski specijalitet u novom ruhu
Foto: Shutterstock

Baklava je desert koji se već decenijama uživa širom Bliskog istoka, ali uz moderni preokret, čokoladna verzija ovog arapskog specijaliteta osvaja srca svih ljubitelja slastica. 

Spoj klasičnog okusa orašastih plodova i slatkog sirupa s bogatom čokoladom donosi nevjerovatan doživljaj za nepce.

Ako želite sami uživati u ovom slatkom užitku, evo jednostavnog recepta za pripremu baklave s čokoladom koja će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta (filo tijesto)
  • 200 g mljevenih oraha (ili mješavina oraha i pistacija)
  • 100 g tamne čokolade (najbolje 70% kakaa)
  • 150 g neslanog maslaca, otopljenog
  • 100 g šećera
  • 200 ml vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 vanilin šećer
  • 2-3 kašike meda

Priprema:

1. Razvaljajte lisnato tijesto i premažite ga otopljenim maslacem. Ponavljajte ovaj postupak za svaku ploču dok ne stvorite nekoliko slojeva.

2. U zdjeli pomiješajte mljevene orahe (ili pistacije) s nasjeckanom tamnom čokoladom. Čokoladu možete otopiti u mikrovalnoj ili na pari, a zatim pomiješati s orašastim plodovima.

3. Na pripremljeno tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od oraha i čokolade, a zatim prekrijte s još nekoliko slojeva tijesta, ponovo premazujući svaki sloj maslacem.

4. Premažite vrh baklave otopljenim maslacem i izrežite je na male rombove ili kvadrate. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta ili dok baklava ne postane zlatno smeđa.

5. U maloj posudi pomiješajte šećer, vodu i sok od limuna. Zagrijavajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte med i vanilin šećer, te kuhajte još nekoliko minuta dok se sirup ne zgusne.

6. Kada baklava bude pečena, izvadite je iz rerne i odmah prelijte vrućim sirupom. Ostavite da se ohladi, kako bi svi okusi sjeli, a baklava postala sočna i izdašna.

Za finalni touch, možete preliti desert s glazurom pripremljenom od rastopljene čokolade, vrhnja za šlag i maslaca, koja će dati bogat, sjajan izgled i okus.

Čokoladna glazura:

Sastojci:

• 200 g tamne čokolade
• 100 ml vrhnja za šlag
• 1-2 kašike maslaca (po želji, za dodatnu glatkoću i sjaj na vrhu)

Baklava s čokoladom donosi savršenu ravnotežu između slatkoće i bogatog okusa čokolade. Ovaj desert je odličan za posebne prigode, ali i kao slatki užitak u svakodnevnim trenucima.

Neka vaša kuhinja postane pravo bliskoistočno slastičarsko carstvo s ovom čokoladnom inovacijom!