francusko jelo

Boeuf Bourguignon: Savršeni goveđi gulaš na burgundski način

Autor: Žene.ba
Boeuf Bourguignon: Savršeni goveđi gulaš na burgundski način
Foto: Pexels

Boeuf Bourguignon, poznat i kao goveđi gulaš na burgundski način, jedno je od jela koje predstavlja esenciju francuske kuhinje.

Zvuči jednostavno, ali ovo je jelo koje zahtijeva strpljenje i preciznost u pripremi, a upravo ta posvećenost rezultira bogatstvom okusa koje oduševljava svakog ko ga proba.

Ovaj specijalitet potiče iz Burgundije, regije u kojoj su vino i hrana nerazdvojni. Goveđe meso kuha se polako u crnom vinu, a svi sastojci, od povrća do začina, upijaju sve te bogate arome koje se razvijaju tokom dugog kuhanja.

Meso postaje nevjerovatno mekano, a okusi se savršeno spajaju. Idealno je za zimske dane, kad je potrebno nešto zaista hranjivo i zagrijavajuće.

Sastojci:

  • 1 kg goveđeg mesa (najbolje vrata ili plećke, izrezano na veće komade)
  • 2 veća crvena luka
  • 2 mrkve
  • 2 čehna bijelog luka
  • 2 kašike brašna
  • 750 ml crnog vina (po mogućstvu burgundijskog, ali bilo koje kvalitetno crno vino može poslužiti)
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • 1 lovorov list
  • 3 grančice timijana
  • 150 g gljiva (šampinjona ili vrganja)
  • Maslinovo ulje ili maslac za pečenje
  • So i biber 

Priprema:

Počnite s pripremom mesa koje narežete na veće komade. Isto tako, nasjeckajte povrće: luk, mrkvu i bijeli luk.

U tavu dodajte komade goveđeg mesa. Pecite ih na visokoj temperaturi, okrećući sa svih strana dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Zapečeno meso zadržava sočnost i daje bogatiji okus.

U tavu dodajte nasjeckani luk, mrkvu i bijeli luk. Kuhajte nekoliko minuta, a zatim sve pospite brašnom. Dobro promiješajte i kuhajte još minutu-dvije. Brašno će pomoći da se jelo zgusne i stvori bogat temelj.

Tavu zalijte crnim vinom i goveđim temeljcem. Dodajte lovorov list i grančice timijana. Pustite da zakuha, a zatim smanjite vatru na minimum. Ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 2,5 do 3 sata. Meso bi trebalo postati izuzetno mekano i sočno, a okusi će se potpuno spojiti.

Dok meso kuha, na drugoj tavi pržite gljive na malo maslaca dok ne omekšaju. Nakon 20-ak minuta, dodajte gljive u tavu s mesom.

Kad je meso mekano, izvadite lovorov list i grančice timijana. Boeuf Bourguignon poslužite uz pire krompir, njoke, rižu ili jednostavno s komadićem svježeg hljeba, koji će upijati bogati umak.

Ako želite impresionirati goste ili porodicu, ovo je definitivno jelo koje će ostaviti dugotrajno kvalitetan utisak.

Bon appétit!