Ukusno

Tri brza i jednostavna recepta s tikvicama u glavnoj ulozi

Autor: Žene.ba
Tri brza i jednostavna recepta s tikvicama u glavnoj ulozi
Foto: Ilustracija

U danima kada nemamo previše vremena za kuhanje ili želimo iskoristiti namirnice koje imamo kod kuće jednostavni recepti mogu biti dobra ideja. Ovi brzi recepti s tikvicama, osim što ne iziskuju puno vremena za pripremu, mogu se lako svladati čak i za one koji nemaju puno iskustva u kuhanju.

Rižoto s tikvicama

Sastojci

  • 20 dkg riže
  • 1 tikvica
  • 1 manja glavica luka
  • so
  • biber
  • vegeta
  • maslinovo ulje
  • malo putera

Priprema

Sitno nasjeckajte luk, a tikvice narežite na manje kockice. Nakon što ste na maslinovom ulju popržili luk dodajte mu tikvice. Dinstajte podlijevajući sve dok tikvice ne omekšaju. Tikvicama dodajte rižu, posolite i pobiberite i dalje podlijevajte vodom ili temeljcem sve dok riža ne omekša. Na kraju u kuhani rižoto dodajte malo putera.

Tjestenina s tikvicama

Sastojci

  • špageti
  • 1 crveni luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 tikvice srednje veličine
  • malo maslinovog ulja
  • sol i bbier

Priprema

Češnjak i luk sitno nasjeckajte, a tikvice narežite na kolutove veličine 1 centimetar. Na maslinovom ulju prodinstajte luk i češnjak te im nakon što požute dodajte tikvice. Dodajte još malo maslinovog ulja, posolite, pobiberite, poklopite i kuhajte još tri minute. Nakon toga maknite poklopac te kuhajte još 15 do 20 minuta na laganoj vatri. Ako je nakon toga umak rijedak pojačajte vatru sve dok tekućina ne ispari. U gotov umak umješajte skuhanu tjesteninu i sve zajedno prokuhajte.

Punjene tikvice

Sastojci

  • 5 – 6 manjih tikvica
  • 1 glavica crvenog luka
  • 0,5 kg miješanog mesa
  • lovorov list
  • koncentrat paradajza
  • so i biber
  • bijeli luk u prahu
  • 20 dkg sira gaude

Priprema

Na nasjeckani i poprženi luk na ulju dodajte mljeveno meso, lovor i začine. Dinstajte oko pola sata uz podlijevanje vodom. Dok se meso dinsta pripremite tikvice, operite ih, prerežite uzduž i izdubite malom žlicom. Meso tikvice koje ste izdubili stavite da se kuha zajedno s mesom kako bi omekšalo. Pred kraj kuhanja dodati par kašika koncentrata paradajza. Pripremljenim nadjevom puniti tikvice, posipati naribanim sirom te peći na 180 stepeni oko 40 minuta.