
Postoji nešto zauvijek zavodljivo u italijanskom gelatu, a tajna se krije u teksturi i emociji koju izaziva.
Danas pripremamo Gelato al Limone - desert koji pri svakom zalogaju donosi miris juga Italije, šapat mora i osvježavajući zagrljaj mediteranskog sunca.
Za razliku od industrijskih sladoleda, gelato se priprema s manje masnoće i zraka, što mu daje puniju i glađu strukturu. U ovoj verziji, limun - kralj citrusa, vodi glavnu riječ. Njegova prirodna kiselost savršeno balansira sa slatkoćom i stvara desert koji ne zasiti, već poziva na još.
Sastojci
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 150 g smeđeg šećera
- 3 limuna (naribana korica i svježe iscijeđeni sok)
- 1 kašika kukuruznog škroba
- Prstohvat soli
Priprema u dva jednostavna koraka
1. U šerpi lagano zagrijte mlijeko, dodajte šećer, kukuruzni škrob i prstohvat soli. Umiješajte naribanu koricu limuna. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne zgusne i poprimi kremastu teksturu.
2. Kad se smjesa malo prohladi, umiješajte sok od limuna. Ostavite da se potpuno ohladi, zatim stavite u zamrzivač. Tokom prva tri sata, svakih 30 minuta smjesu energično promiješajte viljuškom ili mikserom kako biste razbili kristale i dobili svilenkastu strukturu pravog gelata. Poslužite ga u rashlađenim čašama uz listić mente ili koricu limuna.
Domaći limun gelato nije brzo rješenje, ali vrijedi svakog trenutka čekanja. Neke stvari najbolje zvuče kad se tope polako. Uživajte!