Ako tražite recept koji će osvojiti vaše goste, definitivno biste trebali isprobati ovaj. Slatkoća trešanja savršeno se kombinuje s okusom škampi, obogaćeno mediteranskim notama parmezana i maslinovog ulja. Ovo lagano, osvježavajuće jelo sigurno će vas oduševiti već na prvi zalogaj!
Sastojci (za 4 porcije)
- 350 g riže
- 20 komada trešanja
- 12 škampi
- 4 kašike ribanog parmezana
- povrtni temeljac
- 3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- so i biber
Priprema
Škampima ogulite ljusku i uklonite tamnu ovojnicu. Trešnje prerežite na pola i izvadite im košpice. Tostirajte suhu rižu u loncu nekoliko minuta i pustite da poprimi okuse 1-2 minute, zatim je kuhajte 12-14 minuta te povremeno, kad ga riža upije, dodajte temeljac.
Pomiješajte rižu sa 4 žlice ribanog parmezana i 1 kašikom maslinovog ulja, miješajući 1 minutu.
U tavi zagrijte 2 kašike ulja i zapržite škampe 1 minutu, pa ih posolite.
Rižoto raspodijelite na tanjire, na njega rasporedite škampe i trešnje, po želji dodajte naribanu koricu limete, svježe mljeveni biber, listiće matičnjaka i poslužite.