Nutritivno i ukusno

Ova osvježavajuća salata je bogata vitaminima i pomaže u detoksikaciji organizma

Autor: Žene.ba
Ova osvježavajuća salata je bogata vitaminima i pomaže u detoksikaciji organizma
Foto: Ilustracija

Sezona berbe šparoga je službeno započela, a ova ukusna i hranjiva namirnica idealna je za održavanje tjelesne težine i smatra se visoko cijenjenom delicijom u svijetu kulinarstva. Popularna kuharica s televizijskog ekrana predstavlja recept za ukusnu salatu koju će obožavati svi ove proljetne sezone.

Proljeće je stiglo, a s njim i sezona šparoga! Mišljenja o šparogama su podijeljena - dok neki ne podnose njihovu gorčinu, drugi uživaju u njihovom jedinstvenom okusu. No, s bogatstvom vitamina i koristi za organizam, šparoge su omiljeni sastojak mnogih proljetnih jela. Američka kuharica talijanskog porijekla, Lidia Bastianich, ima izvrstan recept za salatu koja obiluje vitaminima.

U svojoj ukusnoj proljetnoj salati, Bastianich kombinuje šparoge s mladim lukom, popularnim sastojkom mnogih proljetnih jelovnika.

Kuharica sugeriše kako se ovu salatu može poslužiti kao predjelo ili kao glavno jelo, ali također i kao prilog mesu ili ribi s roštilja. Salatu je moguće poslužiti ohlađenu, no Lidija preferira serviranje na sobnoj temperaturi.

Sastojci

  • 450 g svježih šparoga
  • 350 g mladog luka
  • 1 kašika soli
  • 3 - 3.5 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 - 1.5 kašike octa
  • svježe mljeveni biber po ukusu
  • 3 tvrdo kuhana oguljena jaja

Priprema

Gulilicom za povrće ogulite kožu s donjih dijelova svake stabljike, tako da se ravnomjerno skuhaju. Odlomite tvrde komadiće na dnu stabljike šparoga, prirodno će se slomiti na pravom mjestu.

Odrežite korijen mladog luka i uvele krajeve zelenog lišća. Skinite i labave slojeve na bijelom kraju, tako da mladi luk bude zbijen, podrezan i dugačak oko 15 cm.

U širokoj dubokoj tavi zakuhajte jednu litru vode (ili dovoljno da prekrije povrće) i dodajte šparoge i mladi luk.

Prilagodite temperaturu da zadržite ključanje i kuhajte šparoge, nepokrivene, oko 6 minuta ili više, dok ne omekšaju, ali se ne raspadnu i dok se ne skuhaju, ali ne budu kašaste. Da biste provjerili spremnost, uhvatite koplje u sredini hvataljkama: trebalo bi biti malo obješeno, ali ne padati.

Čim je gotovo, izvadite povrće pomoću hvataljki i stavite u cjediljku (masnim šparogama može trebati malo više vremena pa ih ostavite još koju minutu). Držite cjediljku pod hladnom tekućom vodom kako biste zaustavili kuhanje. Kratko ih ocijedite, zatim raširite po kuhinjskim krpama i osušite tapkanjem te ih pospite s otprilike ½ kašike soli.

Narežite šparoge i mladi luk na komade dužine 2.5 cm i prebacite ih u zdjelu za miješanje. Prelijte uljem i octom, pospite s ½ žličice soli i nekoliko mljevenih crnog bibera. Dobro promiješajte, ali nemojte izlomiti povrće.

Jaja narežite na kolutiće, rasporedite ih u zdjelu i pomiješajte s povrćem.
Kušajte i prilagodite preljev, a salatu kratko ohladite te je zatim složite na pladanj za posluživanje ili na tanjure za salatu.

Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tokom proljeća. Onima koji pokušavaju izgubiti koji kilogram posebno će drag biti podatak da jedna šoljica šparoga ima svega 43 kalorije, a sjajan je izvor vitamina K, kalcija, željeza te magnezija.

Osim toga, konzumacija divljih šparoga pomaže protiv hroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu te čisti bubrege i mjehur.