Topi se u ustima

Pripremite arapski hljeb: Recept za lagano i pahuljasto pecivo

Autor: Žene.ba
Pripremite arapski hljeb: Recept za lagano i pahuljasto pecivo
Foto: Ilustracija

Arapski hljeb, poznat i kao tabunski, somun ili tabun, predstavlja nezaobilazan simbol bliskoistočne kuhinje.

Mekani, okrugli somuni su ključni sastojak palestinske nacionalne kuhinje i temelj jela poznatog kao musahan. Prema dokumentaciji njemačkog orijentaliste Gustafa Dalmana s početka 20. vijeka, u Palestini su somuni često punjeni raznim mješavinama poput sira i luka, špinata i luka ili sušenog grožđa i pinjola.

Ovakva peciva popularna su širom Bliskog istoka, gdje se prave u raznim varijantama i imaju različita imena.

Sastojci

  • 4 šolje brašna
  • 1 kašika soli
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1¾ šolje vruće vode

Priprema

Sipajte u zdjelu malo mlake vode, pa u to sipajte suhi kvasac i razmutite, pa pospite kašikom brašna i ostavite na 5-10 minuta.

Dodajte ostatak brašna i so, pa sipajte maslinovo ulje i vodu i mješajte dok ne počne da dobija oblik tijesta.

Mjesite nekoliko minuta.

Pokrijte i ostavite da nadođe dvostruko.

Ponovo mjesite nekoliko minuta, pokrijte i ostavite ponovo da nadođe duplo.

Uključite rernu na 200°C.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu, pa kidajte manje komade i oblikujte lepinjice.

Pecite u podmazanom plehu, svaku lepinju po 7-10 minuta.