luk
pripremite baštu
Tri biljke posadite u novembru i čekat će vas puna bašta na proljeće
Dok zemlja još nije previše hladna, a dani su duži nego zimi, idealni su uslovi za sadnju. Stručnjaci preporučuju da se sada posade luk, bijeli luk i špinat - povrće koje bez problema prezimi i brzo raste čim otopli.
Ako se odlučite za ove...
Stručnjaci otkrivaju
Još nije kasno: Evo do kada se u jesen može saditi luk
Vrijeme je idealno za sadnju ovoga povrća, a može trajati sve do prvih značajnijih zahlađenja.
Za uspješnu jesensku sadnju idealne su temperature tla između 10°C i 15°C, ali može biti uspješna sve dok temperature zraka ne padnu ispod 5°C....
provjerene metode
Starinski trik zbog kojeg ćete svake godine imati bogat urod luka, čak i na balkonu
Trik se temelji na jednostavnom, ali efikasnom namakanju luka u domaćoj otopini, koja sprječava bolesti i štetnike te poboljšava prinos.
Za pripremu otopine bit će vam potrebno:
- 1 čajna kašika sode bikarbone- 1 litra vruće vode (tempera...
preporuka doktora
Povrće koje uništava štetne hemikalije u našem tijelu
Kvercetin ima istaknutu medicinsku vrijednost kod kardiovaskularnih bolesti, kao što su antioksidacija, smanjenje fibroze miokarda, poboljšanje ventrikularnog remodeliranja i srčane funkcije.
Hrana koju konzumiramo igra veliku ulogu u naše...
Lifestyle
Kako sačuvati svježinu biljke
Da bi što duže održali svježinu peršuna, stavite ga u čašu s vodom u visini do dva i po centimetra te ga čuvajte u frižideru. Na taj način trajat će duže i neće brzo uvenuti. Ovako možete čuvati razno svježe začinsko bilje ali i mladi luk....
Lifestyle
5 namirnica koje u kuhinji čine čuda
Svako ima svoj ukus i ne paše svima sve, no u ovom popisu riječ je o namirnicama koje zapravo često “spašavaju” situaciju, dodaju “osobnost” jelima ili bez problema mogu osmisliti jelovnik, kad stvarno ne znate što biste taj dan napravile....