Lifestyle

Kako sačuvati svježinu biljke

Autor: Žene.ba
Kako sačuvati svježinu biljke

Da bi što duže održali svježinu peršuna, stavite ga u čašu s vodom u visini do dva i po centimetra te ga čuvajte u frižideru. Na taj način trajat će duže i neće brzo uvenuti. Ovako možete čuvati razno svježe začinsko bilje ali i mladi luk.

PERŠUN

Peršun je najpopularnija biljka na svijetu. Dvogodišnja je te bogata vitaminima A i C. Zbog svojstava koje ima nijedan vrt ne bi trebao biti bez nje. Sjemenke peršuna su sitne, potrebno im je dugo vremena da kliju, pa je najbolje sadnju početi u rano proljeće. Već do kraja proljeća imat ćete listove koje ćete moći staviti u jelo. Peršun će rasti do zime, a onda će malo usporiti. Kada je hladno, on skoro da nestane, ali sam će se vratiti sljedećeg proljeća. Ako želite da ga imate cijele godine, možete ga posaditi u saksiji i uživati u stalnoj upotrebi.

KUHARSKI TRIK

Uberite lišće peršuna te ga operite vodom i nježno posušite. Pohranite ga u plastičnu posudu na vlažnu kuhinjsku krpu te tako smanjite njegovu masu da bi zauzeo manje prostora. Tako očišćen stavite u posudice za pravljenje leda i one za vodu. Kada vam začin zatreba, izvadite kockicu i ubacite u lonac.

SAVJET

Meso sa roštilja bit će ukusnije ako mu dodate peršun i neko drugo svježe začinsko bilje. Također, možete ga koristi za pravljenje različitih umaka, ali i kao dekoraciju na jelima.

Azra.ba