Osluškujte svoje tijelo

Evo kako tjelovježba može pomoći kod reduciranja postporođajne depresije

Autor: Žene.ba
Evo kako tjelovježba može pomoći kod reduciranja postporođajne depresije
Foto: Ilustracija

Za mnoge žene to je najsretnije vrijeme u životu. Ipak, za druge porođaj donosi  vrijeme ispunjeno osjećajima usamljenosti i tuge. Prema istraživanjima, oko 13% žena koje rađaju, razviju postporođajnu depresiju, a još 80% navodi opštu tugu.

Kod većine žena koje pate od postporođajne depresije, vrhunac stanja događa se unutar prvih 4 do 6 sedmica nakon poroda, a oko polovice slučajeva razvije se u prva 3 mjeseca. Postporođajna depresija za žene bez historije ozbiljnih problema s mentalnim zdravljem obično traje nekoliko mjeseci, ali za druge može potrajati i do godinu dana ili duže.

Svako može oboljeti od ove bolesti.  Glumica i pjevačica Hayden Panettiere nedavno je ispričala da je patila od depresije ubrzo nakon rođenja djeteta. I druge slavne osobe javno su raspravljale o svojim pričama, uključujući Chrissy Teigen, Reese Witherspoon, Gwenyth Paltrow, Brooke Shields i Amanda Peet. Nije iznenađenje da su za mnoge dani nakon rođenja djeteta ispunjeni mješavinom teških emocija. Prilagodba na novu rutinu, praćena iscrpljenošću i drugim stresovima, uzima svoj danak.

Neke mame pronalaze predah među drugima u sličnoj životnoj fazi, posebno kroz grupne vježbe.

“Postoji socijalno-emocionalna veza koju majke uspostavljaju jedna s drugom koja im omogućuje da se povežu na vrlo iskren i intiman način. Ovu važnu mrežu podrške nazivamo 'mama - mafija',” rekao je dr. Michael Sweeney, direktor Metropolitanskog centra za kognitivno bihevijoralnu terapiju, za Mommy Bites.

Dodavanje tjelovježbe u mješavinu odličan je prirodni lijek za tugu, jer istraživanja pokazuju da tjelovježba privremeno proizvodi endorfine koji podižu raspoloženje i čine da se osjećate dobro.

Katie, mlada mama koja je nedavno dobila kćerku, otkriva kako vježbanje ima transformirajući utjecaj na njezinu dobrobit. Iako iskreno voli svoju kćerku, prepoznaje izazove i iscrpljenost koje roditeljstvo donosi. Katie naglašava važnost vremena koje može posvetiti vlastitom zadovoljstvu, bilo da je riječ o grupnim ili samostalnim treninzima.

"Vježbanje čini da se osjećam bolje, a to je ključno, posebno nakon što sam postala mama," dijeli Katie. "Volim svoju kćer neizmjerno, ali roditeljstvo može biti izazovno i iscrpljujuće. Zato je svaki trenutak koji mogu posvetiti onome što volim – bilo da su to grupni treninzi ili individualne vježbe – za mene dragocjen.'', zaključuje Katie za Mommy Bites.

Osim tjelovježbe, evo još nekoliko praktičnih savjeta za borbu protiv postporođajne depresije:

Jedite. Neka vam bude prioritet odvojiti vrijeme za vlastiti doručak, ručak i večeru. I neka vam grickalice budu pri ruci ako ste u pokretu.
Okružite se dragim ljudima. Prijatelji, obitelj i ostali koji vam pružaju podršku i razumiju vašu novu situaciju sada su ključni.
Odvojite vrijeme za sebe dok je beba pod tuđom brigom. Beba će preživjeti bez vas.
Razgovarajte o tome kako se osjećate. Niste sami.
Ako ste skloni anksioznosti ili depresiji, emocionalno se pripremite za dolazak bebe.