
U posljednje vrijeme, sve više roditelja odlučuje se za ishranu svojih beba sirovom hranom, vjerujući da je to najzdraviji način ishrane. Međutim, ova praksa izaziva kontroverze među pedijatrima i nutricionistima.
Zahvaljujući rastućem interesu za zdravlje i ekologiju, roditelji biraju sirovu hranu kao opciju za svoju djecu. Tržište za ovu ishranu za bebe naglo raste, s proizvodima i savjetima o pripremi sirove hrane kod kuće.
"Roditelji se sve više okreću prirodnim i svježim namirnicama, vjerujući da sirova hrana može donijeti dodatne zdravstvene benefite", kaže Dr. John Stevenson, nutricionista i stručnjak za ishranu.
Istraživanje iz 2020. godine objavljeno u Pediatrics Journal sugeriše da uvođenje sirove hrane u ishranu beba može povećati rizik od nedostatka vitamina i minerala esencijalnih za zdrav rast.
Istraživanja ukazuju na rizike
Izuzetno je bogata vitaminima, ali istraživanja ukazuju na potencijalne rizike. Uvođenje sirove hrane u ishranu beba može dovesti do nedostatka važnih nutrijenata, poput vitamina B12 i željeza.
"Za bebu je ključno da primi raznovrsnu i balansiranu ishranu koja uključuje kuhane obroke, jer su lakši za probavu", upozorava Dr. Mary Thompson, pedijatar sa Harvard Medical School.
Stručnjaci savjetuju pažljiv pristup i konsultacije sa pedijatrom prije nego što se odlučite probati.
"Konsultacija sa stručnjacima je od ključne važnosti kako bi se osigurala sigurnost i zdravlje djeteta“, dodaje Dr. Stevenson.