Istraživanje: Svaka peta žena vara svog muža, skoro polovina ih ne zna da su prevareni

Naime, riječ je o ženama kojima prevara služi kao udaljavanje od teškoća svakodnevnog života. Međutim, privlači ih i fizičko uzbuđenje.

Stephanie Burton, žena koja je priznala da ima ljubavnika, kazala je da se nadala da će pronalazak ljubavnika oživjeti njen seksualni život sa suprugom. Ona tvrdi kako nema namjeru ostaviti muža, jer osim što bi uništila porodicu, uništila bi i život u kojem je sretna.

“Volim naš dom i društveni život, a sa suprugom vodim ljubav jednom sedmično. Muž mi je ponekad dosadan, jer je radoholik i nemamo zajedničkih tema za razgovor. No, volim ga i ne mogu zamisliti život s nekim drugim. Nadala sam se da će moja afera oživjeti naš seksualni život. Ne želim uništiti brak i pazim da me ne uhvati. Poslovna putovanja omogućavaju mi da tu i tamo ubacim noć s ljubavnikom”, rekla je Stephanie, čiji je ljubavnik također oženjen.

Naglasila je da nije ljubomorna na brak svog ljubavnika, jer nijedno od njih dvoje ne želi dugu vezu.

“Kada bi mi rekao da ostavlja ženu zbog mene, ostavila bih ga. Na naš odnos gledam ovako, sretna sam kod kuće, a svoje seksualne potrebe ispunjavam na drugom mjestu. Zar to nije dobro?”, zapitala se.

Iako će mnogi reći da ovakav odnos nije dobar, ona tvrdi da je njena afera u potpunosti odvojena od njenog braka.

Psihoterapeutkinja Lucy Beresford kazala je da se ovakve stvari često dešavaju kod preljuba.

“Žene se osjećaju iskorišteno na razne načine u svakodnevnom životu, naporno rade da budu savršene majke, supruge, kćerke, zbog čega im stalno nešto nedostaje. Prevara je način da upotpune život u kojem su zanemarene, bez potrebe da izađu iz svog braka”, objasnila je Beresford.

Dodala je da je zanemarenost ponekad toliko velika da žene zakopaju emocije i potraže nježnost kod nekog drugog muškarca.

Kada je nevjera način da se izborite s osjećajem da su vaše želje na drugom mjestu, ona postaje mnogo veća od samo seksa sa strane.

“Prevara je način da se žene ne naljute i ne kažu šta je loše s njihovim životima pa ih onda ne moraju ni sređivati”, kazala je Beresford.

Osim toga, postoje i drugi razlozi zbog kojih žene varaju. Naprimjer, to može biti osveta mužu koji je prvi varao, a može biti i način da mu pokažu svoje nezadovoljstvo (ako on sazna za ljubavnika).

Također, u preljubu se mogu upustiti i osobe koje su prije osuđivale taj čin.

Međutim, ovo istraživanje je pokazalo da postoje i žene koje su nešto emotivnije. Rachel Morgan zaljubila se u svog kolegu i zbog njega ostavila svog muža.

“Mentalno me stimulirao, vodili smo zanimljive razgovore, u njegovom društvu bila sam opuštena. Počeli smo voditi ljubav, a ubrzo je postalo puno više od toga. Izvlačio je najbolje iz mene, shvatila sam koliko me moj brak iscrpljivao i da ga više ne želim popravljati, već izaći iz njega”, rekla je Morgan.

Žene.ba