Kako smanjiti holesterol?

Holesterol može uzrokovati niz zdravstvenih problema, ali postoje načini koji pomažu da se snizi njegova razina u krvi jako brzo.

Holesterol može drastično povećati krvni tlak, otežati probleme s tjelesnom težinom, smanjiti protok krvi u tijelu i dovesti do komplikacija poput boli u prsima, trbuhu, nastajanja žučnih kamenaca, ali i dovesti do srčanih problema.

Postoji i “dobri” holesterol koji pomaže u proizvodnji ključnih masti i regulaciji težine, ali je jako važno smanjiti nivo “lošeg” holesterola u organizmu. holesterol se prirodno stvara u jetri, ali hrana koju unosimo povećava količinu lošeg LDL holesterola u odnosu na dobri HDL holesterol.

Ljudi trebaju voditi računa o holesterolu, bez obzira na starosnu dob. Pozitivne promjene stila života mogu značajno produžiti život.

Donosimo vam 3 načina kako učinkovito smanjiti holesterol:

Pripazite što jedete
Prvi korak je pogledati deklaraciju na proizvodu prije nego ga kupite. Obratite pažnju na trans masne kiseline koje inače sadrže prekomjeran nivo LDL kolesterola. Ako nađete tragove hidrogeniziranih ulja/masti u proizvodima poput čipsa, razmislite prije nego kupite taj proizvod.

Povećajte unos vode
Pijte dovoljno vode jer je voda korisnija za organizam nego što možete i zamisliti. Povećanjem unosa vode ili jednostavno unošenje više od pet čaša vode dnevno omogućava detoksikaciju i izbacivanje lošeg kolesterola te toksina, a uz to se smanjuje i rizik od bolesti srca za 50 do 60 posto.

Fizička aktivnost
Jako je važno baviti se nekom fizičkom aktivnošću jer i kretanjem regulirate nivo kolesterola. Stručnjaci tvrde da i kratke šetnje i vježbe čine čuda za organizam te smanjuju rizik od pogoršanja stanja organa.

Wall.hr