Mlada aktivistica zaplovljava preko Atlantika

Dvanaest. Toliko nam je godina još ostalo, ako se da vjerovati stručnjacima za okoliš. Naime, dokazi sugestiraju kako će, ne promijenimo li svoje navike i krenemo živjeti u simbiozi s ostatkom prirodnog svijeta, a ne nauštrb mu, atmosfera prevagnuti klackalicu, a mi ostati zatočeni, onemogućeni da s nje siđemo.

Šesnaestogodišnja je Šveđanka, Greta Thunberg čvrsto odlučila da se to neće dogoditi pa je u ovo doba prošle godine brže-bolje organizirala školski štrajk i zaista pokazala vlastima kako tinejdžeri, koliko god ih takvima činili, nisu samo hrpa zombija izgubljenih u carstvu vječnog natjecanja za lajkove. Naprotiv, vrlo su svjesni, čak bijesni zbog svijeta na kakav su došli. Poput balona koji će puknuti svake sekunde, dok ga doslovce pumpamo ugljikovim dioksidom.

”Kažete da marite za svoju djecu iznad svega. Pak kradete im budućnost.” Izjavila je Thunberg pred UN-ovom konferencijom o klimatskim promjenama u Katowicama. Okupivši 1.6 miliona učenika koji su spremni stati iza onoga što im je zaista važno, postala je novim glasom generacije koji seže puno dalje od njene vlastite dobne skupine.

Trenutno mlada aktivistica plovi preko Atlantika putem UN-ovog klimatskog summita u New Yorku sa svojim ocem, ekipom broda Malizia II i snimateljem Nathanom Grossmanom. Možete ih pratiti ovdje. Možda izgleda kako je plovidba brodom bespotrebno produljivanje puta, no zajedno s Thunberg svi smo se otisnuli na putovanje koje već predugo odgađamo, a avionski bi let bio prebrz da mu se pridružimo.

View this post on Instagram

Good evening from the Atlantic Ocean.

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Kako se radi o posve neobičnoj akterici na političkoj sceni, koja s obzirom na svoju dob ne može imati skrivene afere ili biti dužna nekome neku sudbonosnu uslugu, ona ima slobodu reći što zaista želi i nije primorana iskrivljavati istinu u korist nekome iznad sebe. Put na koji nas vodi možda je puno dulji od transatlantske plovidbe.

Elle.hr