Vodič za ljepši osmijeh: kako izbijeliti zube?

Izbjeljivanje može biti mehaničko ili hemijsko. Mehaničko izbjeljivanje uklanja kamenac i mekani plak – vrstu tvrdih naslaga koje se formiraju na površini zuba tijekom života. Glavni razlog nakupljanja je nedovoljna higijena zubi. Čvrsti talog se uklanja ultrazvučnim uređajem, a mekani uređajem s tankim mlazom vode pod tlakom. Mehaničko čišćenje se može izvesti posebnim četkama i abrazivnim pastama. Kao rezultat, dobivate svjetliju nijansu cakline.

 

 

Hemijsko izbjeljivanje je primjena posebnog preparata za čišćenje zuba (bez plaka), koji ih izbjeljuje tijekom procesa aktivacije. Za to su odgovorni urea i peroksid u njegovom sastavu. Ovisno o različitim sustavima izbjeljivanja, kombinacija ovih sastojaka se mijenja: u klinici će biti jedna, u sustavu kućnog izbjeljivanja bit će drugačija (u niskoj koncentraciji kako ne bi izgorjela desni).

 

Za koliko nijansi zubi mogu biti bijelji?

Svaki slučaj je individualan i sve ovisi o strukturi i gustoći cakline i njenoj izvornoj nijansi. U nekim slučajevima, zubi se mogu izbjeljivati ​​za 7 do 10 nijansi.

 

 

Koliko često možete ići izbjeljivanje i koliko dugo traje učinak?

Mehaničko izbjeljivanje zapravo je slično je klasičnom četkanju zuba. Treba se provoditi jednom u šest mjeseci ili godinu dana. Ako pijete puno kafe ili pušite, češće ćete morati posjećivati stomatologa. Ako nosite protezu, trebate je čistiti jednom u tri mjeseca. Ako se redovito brinete o usnoj šupljini (četrnaest minuta perete zube dnevno), četkanje morate obaviti jednom godišnje. Imajte na umu da je čak i sastav sline važan faktor – to uvelike utječe na formiranje kamenca.

Hemijsko izbjeljivanje je više kozmetički postupak: pacijent sam odlučuje hoće li ga napraviti ili ne. Preporučuje se jednom godišnje ili jednom u dvije godine (ne češće).

Elle.hr