Hrana u zdjelicama-jedna od najvećih gastro trendova u proteklih par godina

Hrana u zdjelicama potpuni je hit koji koji su posljednjih sezona popularizirale food blogerice. U njima se poslužuje sve. Od slanih jela, voćnih specijaliteta, slatkih krema, salata do kuhanih jela. Pogodne su za dresinge i kombiniranje kuhanih. pečenih i sirovih namirnica. Na globalnom nivou prodaja ovog komada posuđa, od kojih je najslavnija kokosova zdjelica, porasla je za 10% u odnosu na isti period prošle godine.

HRANA U ZDJELICAMA JE ZDRAVIJA I UKUSNIJA
Riječ je o gastro trendu koji je već dvije godine na samom tronu kada su zdravi hitovi u pitanju. Slojevi žitarica, mahunarki, povrća, bjelančevina i umaka čine ovu zdravu zdjelu kompaktnom. Ovakav način prehrane korisno je uklopiti i u vlastiti jelovnik s obzirom na količinu korisnih namirnica koje ga čine.

DHAL for lunch! Today I had a Red Lentil Dhal with mango, chickpeas, a lot of fresh ginger, onion, bell pepper and coconut milk (seasond with curry, turmeric, salt and pepper) served with basmati rice topped with basil, fresh parsley and white/black sesame. The mango is the "secret" ingredient here – it's so delicious! ?? #dinner Hey, ihr Lieben! Vor einigen Wochen aß ich in einem Restaurant ein Linsen Curry mit Mango. Die Mango fand ich so spannend und so gut darin, dass ich das Zuhause – nicht genau so, aber eben mit Mango – nachmachen wollte. Ich habe mein Dhal mit viel Ingwer aufgepeppt. Das Fruchtige der Mango und die Schärfe der Ingwer sind zsm. ??Was gibt Eurem Curry das gewisse Etwas? Habt ihr da eine top secret-Zutat? ? V E G A N #vegan #cleaneating #plantbased #veganfoodshare #healthyfood #eathealthy #whatveganseat #foodie #veganwerdenwaslosdigga #foodlover #govegan #vegantreats #veganfood #heresmyfood #f52grams #instafoodies #vegansofig #foodpics #EEEEEATS #gloobyfood #cleaneats #veganfoodporn #veganism #veganisation #veganbowls #crueltyfree #veganessen #vegangermany #plantpowered

A post shared by Lea (@lea.bowls.your.mind) on

Ovakva hrana, ističu nutricionisti,  zdravija je od hrane poslužene na tanjuru. I ono što je također važno, hrana je znatno ukusnija jer se svi okusi prožimaju i čine je aromatičnijom od hrane koja samo pasivno leži na tanjuru.

LAKO SE SERVIRA I DOPUŠTA NAJMAŠTOVITIJE KOMBINACIJE
Vrhunski kuhari sve češće serviraju hranu u zdjelama nudeći male obroke intenzivnog okusa koji se mogu jednostavno jesti sa žlicom. Također naglašavaju da su ovakvi obroci mnogo praktičniji od npr. kanapea koji su bili vrlo popularni na društvenim događanjima visokog profila. Kod njih morate paziti da bude čvrsta podloga, da kombinirate namaze kako bi sve bilo stabilno i još morate paziti da neki sloj ne pukne ili se ne raspadne. S hranom u zdjelicama tih problema nema, a i uzvanicima je mnogo ugodnije. Nema prevelikog rizika da će nešto poći po zlu.

Are you a more savory or sweet kinda person? ????? I’d say I’m a little of both, my breakfasts and lunches are almost always sweet but when it comes to dinners and snacks, I always fire up some veggies and plant protein! Today I had an incredibly busy day in the city and I know my fridge is currently only loaded with fruit, no veggies. So for dinner I picked up these two vegan plant-protein loaded bowls on the way home using my @seamless account until I sort the rest of the week’s meals out! I love that there’s so many vegan options here! ? Pictured are Maple Mustard Tempeh Bowl with roasted garlic aioli, marinated kale, tomato, and onion // Miso Teriyaki Grilled Tofu Bowl with roasted brussels sprouts, black sesame gomasio, arugula, and wasabi mayo. Had them prepared over greens and red quinoa pilaf instead of bread to keep it gluten free! Super happy how they came out! happy almost friday! #hownewyorkeats #seamlesspartner #vegan #plantbased #plantprotein #veggiebowl

A post shared by LINA SABER (@tropicallylina) on

NE STVARA NERED
Osim toga, uz ovaj trend serviranja hrane u zdjelicama možete ponuditi različite juhe i salate bez mnogo brige. A i sve izgleda atraktivno. Hrana je u slojevima, lako se miješaju sastojci i ono što želite da se istakne na vrhu, tu će i ostati. Otkrivanje novih slojeva je kao gastro putovanje i vrlo je zabavno gostima. Ukoliko se na meniju nađe npr. grašak, možete biti sigurni da ga nećete morati loviti i stvarati nered.

UZVANICIMA DAJE SLOBODU I STVARA OPUŠTENU ATMOSFERU
Ovakve zdjele postale su sve češće na vrhunskim događanjima. Jedno od njih je i vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja.

Još jedna prednost ovakvih zdjela je što će vam trebati manje osoblja, uzvanici se poslužuju sami, a ugostitelji imaju slobodu unijeti mnogo veću raznovrsnost u jelovnik. Stoga je isplativo. Veganska jela u ovom slučaju ne predstavljaju glavobolju kuharima jer je ovako sve mnogo jednostavnije kombinira. Kod ovakvog posluživanja otvara se i mogućnost punjenja, preljeva, dresinga i kreiranja kombinacija koje su maštovite, zdrave i ukusne. Tu se može pronaći sve, od jogurta, lososa, janjetine, humusa do vrhnje i krastavaca.

Journal.hr