Lifestyle

Hipotireoza: Kako si olakšati svakodnevicu i suprotstaviti se lošem raspoloženju?

Autor: Žene.ba
Hipotireoza: Kako si olakšati svakodnevicu i suprotstaviti se lošem raspoloženju?

Poremećaji u radu štitnjače zahvaćaju sve više oboljelih i to napose žena. Hipotireoza kao jedan od tih poremećaja sa sobom nosi i niz simptoma koji nam mogu otežati svakodnevicu, pri čemu se posebno ističu depresivna stanja, pa je zato iznimno važno na vrijeme prepoznati bolest i shvatiti koliko ova mala žlijezda utječe na sve aspekte našeg života.

Štitnjača kontrolira gotovo cijeli organizam

Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u funkcioniranju našeg cjelokupnog organizma. Osim što reguliraju toplinu tijela, utječu na metabolizam i rad srca, budnost, koncentraciju, pamćenje i sposobnost učenja i na reprodukciju, jako su povezani s mentalnim zdravljem pojedinca. Hipotireoza i hipertireoza to najbolje pokazuju jer mogu imitirati depresiju, anksiozne poremećaje, ali i maničnu epizodu bipolarnog afektivnog poremećaja.

Dok hipertireozu karakterizira gubitak kilograma i naboj energije, hipotireoza može dovesti do kroničnog umora, malaksalosti, usporenosti, pospanosti, usporenog rada srca, debljanja, glavobolje, različitih promjena na koži, fizičke i intelektualne usporenosti, ali i ozbiljnih psihičkih smetnji.

Kliničkom slikom uz tjelesne simptome može se pojaviti bezvoljnost, anksioznost, promjene raspoloženja, gubitak zadovoljstva, hronični umor, a ako hipotireoza potraje dulje vrijeme, može dovesti i do kliničke slike slične demenciji, a u iznimnim slučajevima te smetnje mogu doseći i psihotičnu epizodu koja podrazumijevasumanute ideje krivnje, propasti i beznađa.

Zato je prilikom sumnje na bilo koji psihički poremećaj iznimno važno provjeriti stanje hormona.

Bilo da je riječ o sumnji na depresiju, anksioznost ili pak pacijent pati od nesanice, nužno je prije liječenja provjeriti je li štitnjača uzrok tome. Ako se potvrdi da osoba ima poremećaje u radu štitnjače, pacijenta se šalje endokrinologu koji će liječiti primarni uzrok, sve dok se ne postigne eutireoza, odnosno normalna razina hormona štitne žlijezde. U tom se periodu može uvesti i psihofarmakološka terapija u vidu antidepresiva, anksiolitika i hipnotika koja će pacijentima olakšati svakodnevicu.

Kako si olakšati svakodnevicu nakon dijagnoze?

Osim što je nužno na vrijeme otkriti bolujete li od hipotiroze kako biste se adekvatno liječili, i sami morate pronaći načine na koje ćete se lakše nositi s ovom bolešću u svojoj svakodnevici. Ovo su neki od njih.

1. Pripazite na hranu koju konzumirate

Iako ne postoji stroga dijeta koja bi se pripisivala oboljelima od hipotireoze, nužno je konzumirati što više povrća, voća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća, a kako bi se energija održala tijekom cijelog dana, preporučuje se jesti više malih obroka dnevno. Ipak, trebalo bi izbjegavati gluten, soju, prženu hranu, šećer, kao i baš svu prerađenu i smrznutu hranu. Umjesto toga, posegnite za, primjerice, salatom uz koju će štitnjača bolje raditi.

Imajte na umu i to da uzimanje nadomjestaka hrani poput željeza i kalcija može utjecati na apsorpciju levotiroksina, lijeka koji se koristi za vraćanje hormona štitnjače u ravnotežu, pa svakako obavijestite svog liječnika o tome uzimate li nadomjeske.

2. Što više se krećite i vježbajte

S obzirom na to da hipotireoza utječe na nakupljanje kilograma, nužno je što se više kretati i vježbati. Osim toga, kako nam kaže dr. Prošev, vježba može značajno smanjiti razinu stresa, ali i podići razinu energije koja obično opada s hipotireozom. Preporučuje se što više hodanja, dizanja utega sukladno svojim sposobnostima i joga. Naime, istraživanje objavljeno u Complementary Therapies in Clinical Practice pokazalo je da su se žene koje su prakticirale jogu mnogo lakše nosile s drugim simptomima koje sa sobom nosi hipotireoza.

3. Primjenjujte masažu

Kada bolujete od bilo koje kronične bolesti, vrlo je lako biti pod stresom, čak i kada liječnici motre svaki vaš korak. Masaža je poznata kao vrlo učinkoviti načini smanjenja stresa pa bi bilo dobro uvrstiti je u svoj tjedni raspored. Ako niste u mogućnosti odlaziti na masaže u salone, zamolite partnera ili bilo koga od ukućana da vas masira barem nekoliko minuta dnevno. Nije li ni to opcija, uvijek možete posegnuti za proizvodima za masažu dostupnima na tržištu.

4. Na počinak odite što ranije

Hipotireoza sama po sebi nosi cjelodnevnu iscrpljenost, pa ako ostajete budni do dugo u noć, svome tijelu ne činite nikakvu uslugu. Kako bi vaša razina energije bila koliko-toliko visoka, nužno je imati ustaljen plan odlaska u krevet i odspavati barem sedam do devet sati. Ako patite od nesanice, što je jedan od već spomenutih simptoma hipotireoze, obavezno to recite svome liječniku kako bi vam pomogao u rješavanju tog problema.

Nemojte se bojati potražiti pomoć

Iako bi vam svi ovi savjeti trebali olakšati nošenje s ovom hroničnom bolešću, depresija koja ide uz hipotireozu ipak ostavlja ozbiljne posljedice na svakodnevicu. Pacijenti se često liše potražiti stručnu pomoć koja nadilazi liječnika opće prakse i endokrinologa, no kako bi liječenje bilo učinkovito, nužno je liječiti i psihičke simptome, ne samo tjelesne.

Zadovoljna.hr