Čuvajte zdravlje

Kavazović: Mindsetom ultramaratonke te vodim na postolje života

Autor: Žene.ba
Jasmina Kavazović

Dvadesedosmogodišnja fitnes trenerica, prvakinja u ultramaratonu, maratonima, trail i ultra trail trka Jasmina Kavazović iz Jablanice već dugi niz godina pomaže zaposlenim ženama i svima s pretrpanim rasporedom u topljenju masnih naslaga i oblikovanju tijela, promičući ujedno zdravo življenje putem plana prehrane osmišljenog za svaku od njih individualno.

- Čujem najčešće probleme, ne jedem, a debljam se ili pak mršam od umora. Nedostatak fizičke aktivnosti, ili pretjerivanje u njima ili pak život pod stalnim stresom i tijelo se počne borit kao auto kad mu nedostaje goriva ili je u kvaru. Daje nam znakove, lampice se pale, pa ako mu ne dadnemo ono što treba, ne sipamo gorivo ili ga ne popravimo, ono se gasi. Isto je i s tijelom, iscrpi se – slikovito za Fenu pojašnjava fintes trenerica, dipl. profesorica sporta i zdravlja Jasmina Kavazović.

Neće tijelo, tvrdi ona, radit, odnosno u ovom slučaju mršati, nego će svu energiju usmjeri u sređivanju kvara, tj, umora pa počne zadržavati vodu ili hranu jer su mu potrebne rezerve za preživljavanje, a one su masne naslage.

- Zato moramo da sredimo štetu, dakle odmorimo se dobro, pa nastavimo ka cilju - kaže Jasmina.

Tvrdi da njezine klijentice, koje su uglavnom žene, vrlo često pate od depresije, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, jer su konstantno izložene stresu,

Nemaju, kaže ona, vremena za sebe, treninge, zdravu ishranu itd.

Dodaje da je riječ o ženama iznad 25 do 50 godina kojima je zaista pretrpan dnevni raspored kako na poslu tako i s obavezama u kući i s djecom.

- Uglavnom kad pitam za njihov raspored i prehrambene navike, najčešće saznajem da nemaju vremena za hranu ili vodu, a kamoli za teretanu. Sve se to, osim tijela, odražava i na koncentraciju i kožu, i naravno na zdravlje. Također, ne unose voće i povrće čime bi ubrzali rad crijeva te smanjili skokove šećera u krvi, a da ne govorim o višku kilograma kojima nerijetko doprinose kalorične grickalice kojima se tokom dana hrane – pojašnjava ova trenerica.

Osim navedenog Jasmina im savjetuje spavanje i odmaranje, i nikako gladovanje.

- Uvijek im kažem da preduslov za njihov gubitak nisu broj pretrčanih kilometara, sati provedeni u teretani ili izbacivanje slatkiša iz prehrane, nego da je najbitnije da su u kalorijskom deficitu, što ne podrazumjeva gladovanje i žudnju za hranom, nego blagi deficit koji se kreira prema osobi i njenom trenutnom stanju, te se iz sedmice u sedmicu prati i po potrebi povećava ili smanjuje dnevni unos - napominje profesorica sporta i zdravlja.

Trening putem programa StrongWomanSystem

Smatra da najbolje rezultate poluči individualan pristup, u smislu da svaka žena popuni jedan anketni listić o svojoj težini, visini, dnevnim aktivnostima, rasporedu, načinu ishrane, bolestima i dr., a ona onda za svaku napravi plan vježbanja i ishrane koji nije u kontrastu s njezinim rasporedom.

- Plan prehrane se piše prema trenutnom stanju klijentice, navikama i naravno cilju koji želi da postigne.

Volim da kažem da se ništa ne radi napamet, nego iz sedmice pratimo stanje i progres te plan mijenjamo po potrebi – kaže ova fitnes trenerica koja se zadnjih četiri godine specijalizirala za rad sa ženama kroz svoj program StrongWomanSystem što podrauzumjeva individualno mentorstvo i vođenje do transformacije.

U programu je trenutno preko 60 žena iz raznih dijelova svijeta.

Napominje kako smo svi mi različiti i ne mršamo jednako.

- Neko zbog bolesti i ne može raditi primjerice treninge snage, ali uvijek ima drugih opcija, te ih potičem na hodanje, meditaciju, plesanje - pojašnjava Jasmina.

Trudi se, veli, da i rad uživo i online napreduje i donosi novitete.

Treninzi u SWS individualnom online programu su prilagođeni za rad kod kuće i idealno rješenje za žene koje danas jednostavno nemaju vremena otići u teretanu.

Ono što podstiče kroz program, pored treninga, prehrane i drugog, jeste komunikacija.

- Zajedno rješavamo sve poteškoće koje im stanu na put. Većini, je taj moment podrške i najvažniji, jer trebaju mentora odnosno ruku, koja će ih povesti naprijed kada i ne ide idealno - ocjenjuje Jasmina.

Ona redovno radi i na svojoj edukaciji i po pitanju ishrane te je uspjela osmisliti šezdesetak recepata i uvrstiiti ih zajedno s treninzima.

- Dajem sto posto od sebe ali ja ne mogu za njih jesti i trenirati. One se također moraju potruditi i primijeniti na sebi - ocjenjuje ona.

Škola trčanja Sanus Motus

Jasmina je inače državni prvak u ultramaratonu (brdsko trčanje) 2x, te je 2019. godine predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u ultramaratonu u Portugalu, također brdsko/ trail trčanje.

- Ultramaraton podrazumijeva sve preko 42km (maraton), pa 'u nogama' imam mnogo istrčanih ultramaratona i mnogo ostvarenih postolja sa istih, koji su svi brdske/planinske utrke, od 40 pa do 110 kilometara – pojašnjava mlada trenerica Kavazović.

Otud je, dodaje, i potekla fraza na mom instagram profilu "Mindsetom ultramaratonke te vodim na postolje života".

Uz njezinu ljubav prema trčanju, s kolegama trkačima, osnovali su školu trčanja Sanus Motus u koju se mogu priključiti svi koji žele kroz rekreativno trčanje poboljšati zdravlje i proširiti krug poznanika.

Škola trčanja kroz posljednjih nekoliko godina broji 30-ak aktivnih članova po ciklusu, a ovaj ciklus tradicionalno je priprema za Mostar Half.

Istovremeno s početkom školske godine, počinje s radom i Atletski Klub Sanus Motus koji trenutno ima preko 40 djece u pogonu, uzrasta 6 do 16 godina.

Za zainteresirane podatak, da s trenizima počinju s prvim ponedjeljkom u septembru.