jačanje mišića cijelog tijela

Vježbaj pilates kod kuće: 4 jednostavne vježbe za oblikovanu stražnjicu

Autor: Žene.ba
Vježbaj pilates kod kuće: 4 jednostavne vježbe za oblikovanu stražnjicu
FOTO: Ilustracija

Pilates je popularna metoda vježbanja koja se fokusira na jačanje mišića cijelog tijela, a posebno središnjeg dijela tijela.

Često so koristi i za oblikovanje stražnjice. Pa osim što ćeš ojačati mišiće stražnjice, pilates će poboljšati ravnotežu, stabilnost i fleksibilnost cijelog tijela.

Pilates vježbe za stražnjicu

Instruktorica joge i pilatesa Haidi Stojković već više od decenije godinama vodi različite grupne programe. Pokret i kretanje su uvijek bili dio njenog života jer se prije toga bavila gimnastikom i plesom. Posljednjih godina vodi isključivo body and mind programe.

Uz ove pilates vježbe za stražnjicu osjećat ćeš se bolje i razgibati tijelo, a tijelo će biti zdravo.

1. Razgibavanje:
Kružimo ramenima u nazad i otvaramo prsni koš

2. Odnoženje desne noge
Postavimo se bočno (lijeva potkoljenica je na podu, otvorim prsni koš), te podižemo desnu nogu polagano gore-dolje (aktivan donji dio trbuha) nekoliko puta i zatim pulsiramo.

3. Ekstenzija kuka iz položaja mace
Namjestimo se u položaj (dlanovi ispod ramena, koljena ispod kukova), smirimo dah, pružimo iza desnu nogu, te krenemo kružiti dok kontroliramo cijelo tijelo. Na kraju pulsiramo.

2. i 3. vježbu ponavljamo s lijevom nogom.

4. Mali most
Smjestimo se u ležeći položaj, te podignemo kukove. Zadržavamo položaj ili idemo dalje, te podižemo desnu nogu kojom pulsiramo dok se upiremo s lijevom (uporišnom nogom). Što manje koristimo ruke, što više se fokusiramo na disanje. Zatim ponovimo isto s lijevom nogom.

Kako uz pilates do oblikovane stražnjice

Ako želiš optimalne rezultate tokom vježbanja pilatesa za stražnjicu, evo nekoliko savjeta koji bi ti mogli pomoći na putu do cilja.

Vježbaj najmanje tri puta sedmično kako bi postigla najbolje rezultate. Konzistentnost je ključna za jačanje stražnjice, prenosi žena.hr

Pravilna tehnika

Obrati pažnju na pravilno izvođenje vježbi kako bi spriječila ozljede i postigla

Disanje

Usmjeri se na pravilno disanje tokom vježbi. Udiši dok se pripremaš za pokret, a izdiši dok ga izvodiš. Ovo će ti pomoći da se usredotočiš i aktiviraš glutealne mišiće.

Izbor vježbi

Uključi raznolike vježbe kako bi ciljala različite dijelove stražnjice. Kombiniranje jačanja i istezanja poboljšava ukupnu snagu i fleksibilnost.

Snažna stražnjica možda je estetski privlačna i poboljšat će ti samopouzdanje, no ono što je važnije jest da igra ključnu ulogu u stabilnosti zdjelice i koljena, što može smanjiti rizik od ozljeda tijekom fizičkih aktivnosti. Pilates za stražnjicu pomaže u pravilnom držanju tijela i smanjuje opterećenje na donjem dijelu leđa.

Redovnim vježbanjem možeš postići čvršću i bolje oblikovanu stražnjicu. Pilates ne samo da poboljšava izgled stražnjice, već i doprinosi cjelokupnom zdravlju zbog čega je idealan izbor za sve koji žele poboljšati svoju tjelesnu kondiciju.