Ne oprašta greške

Beef Wellington: Kraljevski klasik u lisnatom zlatnom omotu

Autor: Žene.ba
Beef Wellington: Kraljevski klasik u lisnatom zlatnom omotu
Foto: Pexels

Beef Wellington je gastronomski klasik porijeklom iz britanske kuhinje, koji spaja najkvalitetniji dio govedine – file, s aromatičnim slojem gljiva i paštete, zamotan u lisnato tijesto koje, kad je savršeno ispečeno, daje kontrast između hrskavog omotača i sočne sredine.

Jelo se servira kao glavno, uz redukciju vina, demi-glace ili finu kremu na bazi pečenja.

Sastojci (za 4 porcije):

Meso:

  • 800 g goveđeg filea (centralni dio, očišćen)
  • So i svježe mljeveni biber
  • Maslinovo ulje za pečenje
  • 1 kašika dijon senfa

Duxelles:

  • 300 g smeđih gljiva*(šampinjoni, vrganji ili miks)
  • 2 kašike maslaca
  • 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
  • Svježi timijan (po ukusu)
  • So, biber

Dodatno:

  • 100 g paštete od pilećih jetrica
  • 8 kriški suhog mesa
  • 500 g lisnatog tijesta (hladno, razvaljano u pravougaonik)
  • 1 žumance i 1 kašika vode (za premazivanje)

Priprema

File

Pečat okusa

Goveđi file začinite solju i biberom. Na jakoj vatri, u zagrijanom tiganju s malo maslinovog ulja, zapecite sa svih strana (uključujući krajeve), svaku stranu po 60–90 sekundi – cilj je stvoriti karameliziranu koricu, a ne termički obraditi meso.

Ohladite na rešetki, zatim premažite tankim slojem senfa. Ostavite da se potpuno ohladi.

Duxelles

Koncentrat šumske arome

Gljive očistite i sitno nasjeckajte (po mogućnosti u blenderu). Na maslacu i malo maslinovog ulja dinstajte gljive s bijelim lukom i timijanom dok ne ispari sva tekućina i smjesa postane gusta i mirisna (15–20 minuta). Začinite po ukusu.

Kad se ohladi, umiješajte paštetu da dobijete bogatu aromatičnu pastu.

Sastavljanje i pečenje

Arhitektura jela

Na prozirnoj foliji složite suho meso u preklapajuće redove. Preko toga ravnomjerno rasporedite duxelles. Položite ohlađeni file u sredinu i, pomoću folije, čvrsto zamotajte u cilindar. Hladite u frižideru 30 minuta. Zatim odmotajte i položite na razvaljano lisnato tijesto.

Umotajte u tijesto, krajeve dobro zatvorite, preklop okrenite prema dolje. Premažite žumancetom. Po želji dekorišite rezovima noža ili trakama tijesta.

Ponovo ohladite 15–20 minuta radi stabilnosti.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C, oko 35 minuta za medium rare (unutrašnja temperatura mesa treba biti 50–52°C). Ostavite da odmori 10 minuta prije rezanja.

Posluživanje

Režite na debele kriške, poslužite uz umak od crnog vina ili demi-glace. Kao prilog preporučuju se pečeni krompir s ružmarinom, pire od celera, te svježa blanširana brokula.

Savršen Beef Wellington zavisi od tačnog tajminga – svaka komponenta mora biti potpuno ohlađena prije sljedeće faze, a meso se nikad ne smije prepeći u početku.

Hlađenje između koraka je ključ stabilne strukture i zadržavanja sokova.

Dovoljno je razloga da odmah počente s pripremom. Gurmani, uživajte!