Trik najboljih majstora

Obrnuta marinada je hit među kuharima, mesu daje poseban okus

Autor: Žene.ba
Obrnuta marinada je hit među kuharima, mesu daje poseban okus
Foto: Ilustracija

Meso je najbolje marinirati preko noći ili barem nekoliko sati prije pečenja, ali ako stvari krenu po zlu, meso s roštilja bit će žilavo ili bezukusno.

Kako bi izbjegli greške prilikom pripreme, profesionalni kuhari koriste trik obrnute marinade – nakon pečenja meso se ostavi neko vrijeme u marinadi, a zatim se ponovno zagrije na roštilju neposredno prije posluživanja.

Osim soli, u marinadu treba dodati i kiseline poput limuna ili octa kako bi meso omekšalo. No, važno je ne ostaviti ga predugo u marinadi bogatoj kiselinama jer može postati žilavo.

Ako koristite slatke marinade, imajte na umu da se na temperaturi od 160-175°C karameliziraju, a nakon toga počinju gorjeti, ostavljajući gorak okus. Zato se slatke marinade najčešće koriste za namirnice koje ne zahtijevaju dugu pripremu, poput škampa ili kozica, piše Krstarica.

Obrnuta marinada daje poseban okus junetini, govedini, piletini i rebarcima. Kuhari savjetuju da dominantne okuse osnovne marinade iskoristite i u onoj za naknadno mariniranje mesa.

Ako želite ispeći piletinu, bit će ukusna ako je prethodno posolite i nauljite, pa pečete na umjerenoj vatri roštilja oko 10-15 minuta, odnosno dok nije gotova. Na isti način začinite i kriške tikvica pa ih ispecite.

Za to vrijeme pomiješajte maslinovo ulje, med, limunov sok, sol i papar u velikoj posudi, dodajte pečenu piletinu i tikvice te ostavite pola sata do sat vremena. Povremeno promiješajte kako bi se marinada ravnomjerno rasporedila. Pet minuta prije posluživanja vratite namirnice na žar, a višak marinade poslužite uz jelo.