Za mame

Dojenje i prehrambene navike: Kako začinjena hrana utječe na bebin trbuščić ?

Autor: Žene.ba
Dojenje i prehrambene navike: Kako začinjena hrana utječe na bebin trbuščić ?
Foto: Ilustracija

Iako stručnjaci tvrde da začinjena hrana utiče samo na okus majčinog mlijeka, mnoge je dojilje iz straha često izbacuju iz prehrane.

Kada beba postane nervozna, pati od grčeva, pokazuje nelagodu u trbuščiću ili jednostavno ne ponaša se kao obično, majke su sklonije sumnjati da bi njihova prehrana mogla biti uzrok tih promjena. Ovaj scenarij je čest u svakodnevnom životu mnogih majki koje doje.

Zabrinutost koju osjećaju majke sasvim je prirodna jer nas često uče da ono što jedemo direktno utiče na naše opšte stanje i dobrobit. Ovaj osjećaj odgovornosti za dobrobit djeteta često dovodi do pitanja da li hrana koju unosimo nije dobra za mlijeko koje novorođenče unosi u svoj organizam. Takva briga odražava majčinsku predanost i osjetljivost prema dobrobiti njihove djece, potičući ih da budu pažljive prema vlastitoj prehrani kako bi osigurale optimalno zdravlje svojih najmlađih. Naučnici ističu kako ima nema dovoljno dokaza o povezanosti određene hrane s plačem, nervozom ili pojavom nervoze kod beba. Izuzetak je kravlje mlijeko, budući da bebe mogu razviti alergijske reakcije na njega.
Također, naučnici su došli do zaključka da postoje vrlo ograničeni dokazi koji potvrđuju da promjena prehrane tokom dojenja ima utjecaj na pojavu grčeva kod beba. Postoji strah među nekim majkama da konzumiranje začinjene hrane može uzrokovati prijenos želučane kiseline u mlijeko, no naučnici tvrde da je to još jedan mit.

Dojenje zahtijeva dodatne kalorije, 450 do 500 kalorija dnevno, a konzumiranje raznovrsne hrane pruža potrebnu energiju i snagu za njegu i hranjenje bebe. Eliminisanjem začinjene hrane ili hrane za koju se sumnja da bi mogla negativno uticati na dijete, često se ograničava raznolikost prehrambenih opcija.