Sezonska ishrana

Jesen, stres i tanjir: Kako hranom vratiti unutrašnji mir?

Autor: Žene.ba
Jesen, stres i tanjir: Kako hranom vratiti unutrašnji mir?
Foto: Freepik

S dolaskom jeseni, mnogi od nas osjećaju tihu, ali upornu napetost.

Dani su kraći, ritam života ubrzaniji, a kraj godine – sa svim svojim rokovima i neispunjenim planovima, sve bliže. U tom periodu, stres često nije samo prolazan osjećaj, već stanje koje traje danima, pa i sedmicama.

Iako o stresu često razmišljamo kroz odmor, meditaciju ili vježbanje, ono što jedemo ima jednako važnu ulogu u tome kako se nosimo s pritiskom svakodnevnog života.

Hrana kao podrška nervnom sistemu

Kada smo pod stresom, tijelo troši više energije i više nutrijenata nego inače. Zbog toga nije dovoljno “ne jesti nezdravo” – potrebno je aktivno unositi hranu koja hrani živce, štiti ćelije i pomaže tijelu da se izbori s unutrašnjim nemirom.

Nekoliko ključnih nutrijenata igra važnu ulogu u tom procesu:

  • Magnezij pomaže opuštanju mišića i smanjenju napetosti
  • B vitamini podržavaju nervni sistem i proizvodnju energije
  • Antioksidansi štite tijelo od posljedica stresa na ćelijskom nivou
  • Željezo održava koncentraciju i energiju
  • Vitamin C smanjuje nivo kortizola – hormona stresa

Gdje ih pronaći?

Dobra vijest je da svi ovi nutrijenti dolaze iz jednostavne, svakodnevne hrane.

Evo nekoliko primjera:

Za energiju i fokus

  • Špinat, leća, brokula, avokado
  • Banane, zob, mahunarke
  • Indijski oraščići, sjemenke bundeve

Za opuštanje i stabilnost

  • Bademi, kikiriki, lanene sjemenke
  • Crvena paprika, agrumi, kivi
  • Bobičasto voće, crveni kupus, kakao

Zdrav stomak – mirniji um

Sve više istraživanja potvrđuje povezanost crijeva i mozga. Kada probavni sistem funkcioniše dobro, tijelo lakše proizvodi hormone poput serotonina i dopamina – onih koji su zaduženi za raspoloženje, motivaciju i osjećaj smirenosti.

Zato je važno u ishranu uključiti sljedeću hranu?

Fermentisanu hranu: kiseli kupus, kimchi, jogurt, miso
Hranu bogatu vlaknima: zob, mahunarke, banana
Hranu bogatu polifenolima: zeleni čaj, kakao, borovnice, kurkuma
Izvore omega-3 masnih kiselina: lanene sjemenke, orasi, chia sjemenke

Kako to izgleda u tanjiru?

Ne moraš mijenjati cijelu ishranu odjednom. Male navike, uvedene postepeno, često imaju najveći učinak:

Započnite dan sa zobenom kašom, bananom i lanom
Dodajte šaku orašastih plodova ili sjemenki u salatu
Umjesto kafe popodne, probajte matcha ili blagi kakao napitak
Uz ručak pojedi porciju fermentirane hrane
Pospite povrće kurkumom ili dodajte malo maslinovog ulja i limuna

Jesen može biti izazovna, ali i prilika za povratak sebi. Stres neće nestati preko noći, ali način na koji hranimo tijelo može odlučiti hoće li nas iscrpiti, ili ojačati. Umjesto da posegnete za slatkišima kada ste pod pritiskom, pokušajte se sjetiti da postoji hrana koja smiruje na dubljem nivou.

Prava podrška ne dolazi uvijek spolja. Ponekad počinje na tanjiru.