Način kuhanja određuje koliko će ti se nakon konzumacije tjestenine povisiti šećer u krvi
Tjestenina kuhana al dente ima niži Glikemijski indeks od one koja su kuha dulje ili se prekuha. Stoga je uvijek uputno slijediti upute proizvođača kako bi se dobilo najbolje od tjestenine.
Ako je tjestenina ipak iz nekog razloga prekuhana, znanstvenici imaju dobru vijest - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj, odnosno da joj se snizi Glikemijski indeks. Sve što treba napraviti je ne jesti je odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji Trust Me, I'm a doctor.
U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.
"Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi", rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.
Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, tako se smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.
Biraj tjesteninu srednjeg Glikemijskog indeksa
Glikemijski indeks je mjera koja označava brzinu povišenja glukoze (krvnog šećera) nakon konzumiranja određene namirnice. Svaka namirnica ima svoj glikemijski indeks i namirnice sa visokim glikemijskim indeksom smatraju se nepoželjnima, dok su namirnice sa niskim i srednjim glikemijskim indeksom poželjne.
24sata.hr