Sve što trebate znati

Azelaična kiselina: Ključ za ujednačen ton kože i liječenje akni

Autor: Žene.ba
Azelaična kiselina: Ključ za ujednačen ton kože i liječenje akni
Foto: Ilustracija

Azelaična kiselina je jedan od najmoćnijih i najpodcjenjenijih sastojaka u njezi kože. Ova kiselina, dobivena iz ječma, raži i pšenice, pruža brojne prednosti za kožu zahvaljujući svojim antibakterijskim, protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Ako ste još uvijek neupoznati s njenim svojstvima, vrijeme je da otkrijete kako vam može pomoći.

Azelaična kiselina spada u porodicu dikarboksilnih kiselina i nije samo još jedna "kiselina" u svijetu njege kože. Ova molekula ima snažna antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne. Osim toga, djeluje kao blagi piling koji potiče obnovu ćelija i smanjuje hiperpigmentaciju, čime pomaže u ujednačavanju tona kože.

Prednosti azelaične kiseline

Liječenje akni

Azelaična kiselina uspješno ubija bakterije koje uzrokuju akne, smanjujući upalu i sprječavajući nove izbočine.

Smanjenje hipergpigmentacije

Smanjuje tamne mrlje i ožiljke od akni, smanjujući vidljivost hiperpigmentacije zahvaljujući svojoj sposobnosti da apsorbira tirozinazu – enzim uključen u proizvodnju pigmenta.

Ujednačavanje tona kože

Djeluje na ujednačavanje tena i smanjenje crvenila uzrokovanog stanjima poput rozaceje.

Ko sve može koristiti azelaičnu kiselinu?

Azelaična kiselina je pogodna za sve tipove kože, uključujući osjetljivu kožu. Preporučuje se da oni s osjetljivom kožom započnu s korištenjem jednom dnevno i postupno povećaju učestalost na dva puta dnevno. Ako dođe do iritacije, najbolje je konsultovati se s dermatologom.

Ova kiselina se može koristiti u kombinaciji s drugim aktivnim sastojcima poput vitamina C, AHA, BHA i retinoida. Međutim, ako koristite proizvode za njegu kože na recept, obavezno se posavjetujte s dermatologom prije nego što u svoju rutinu uključite azelaičnu kiselinu.

Koncentracija azelaične kiseline

Proizvodi s azelaičnom kiselinom dolaze u različitim koncentracijama, od 1% do 15%. Niže koncentracije mogu biti učinkovite za svakodnevnu njegu, odčepljivanje pora i smanjenje upala, dok više koncentracije mogu biti korisne za ozbiljnije probleme poput dubokih akni ili vidljive hiperpigmentacije.

Čudo iz B. Gradiške

Tea Kovačević nova kraljica Evrope

Korisni savjeti

Jeste li već organizovali ormar za jesen?