Zapamtite: Pravilo broj 1 koje pomaže kod nepravilnog rada srca

Kada osoba osjeti simptome srčanog udara svaka sekunda bitna je za spašavanje života. Na internetu se pojavila informacija o tome na koji način sami sebi možemo spasiti život u slučaju infarkta.

Nelagodan osjećaj, bol u prsima, brz i nepravilan puls, znojenje, mučnina neki su od simptoma srčanog udara.

U slučaju srčanog udara svaka sekunda bitna je za spašavanje života, a vrlo je važno znati i što trebate prvo napraviti u slučaju da osjetite simptome srčanog udara. Na internetu se pojavila informacija da si u slučaju infarkta možete pomoći energičnim i neprekidnim kašljanjem, nalik onom kad iskašljavamo sekret iz pluća. No, može li nam kašljanje zaista spasiti život u slučaju infarkta?

Spasonosno kašljanje

Srčani udar preozbiljno je stanje da bi kašljanje bilo dovoljno da pomogne bolesniku. Kašljanje može ponekad pomoći jedino u slučaju srčane aritmije. Patite li od srčane aritmije, pomognite si tako da se udisaj i kašalj ponavljaju svake dvije sekunde bez prestanka sve dok ne osjetite da srce opet kuca pravilnim ritmom ili dok ne stigne pomoć.

Naime, duboko disanje unosi kisik u pluća, a pokreti koje izaziva kašalj dovode do pritiska na srce i održavaju cirkulaciju što pomaže vraćanju normalnog srčanog ritma. Želite li saznati koliko je doista zdravo vaše srce, napravite ovaj kratki test.

U slučaju srčanog udara najbolji način na koji si osoba može pomoći je da što prije potraži pomoć liječnika. Dakle, čim osoba osjeti bol, potrebno je potražiti liječničku pomoć.