Kuhanje učinite lakšim

Top savjeti i trikovi u kuhinji

Autor: Žene.ba
Top savjeti i trikovi u kuhinji
Foto: Ilustracija

Umijeće kuhanja obično se prenosi s generacije na generaciju, a iako su naše bake i majke često prave stručnjakinje u kuhinji, postoji mogućnost da su i one naslijedile neke prakse koje nisu ispravne ili bi ih se moglo unaprijediti. Učenje traje cijeli život, a to vrijedi i za kuhanje. Brzina i loše navike često postaju prepreke postizanju savršenstva na tanjuru, no identificirali smo najčešće greške koje se lako mogu ispraviti.

Možda je brzo, ali nije dobro 

Mnogi preferiraju pripremu pire krompira pomoću miksera zbog uštede vremena koju pruža. Međutim, kako biste izbjegli gumastu teksturu i zadržali kremastu, preporučuje se koristiti ručnu drobilicu za pire krompir. Za postizanje savršeno pečenog krompira, preporučuje se prvo polovično kuhanje, a zatim pečenje u rerni kako biste poboljšali hrskavost.

Kada je riječ o odmrzavanju mesa, važno je izbjegavati pripremu odmah nakon vađenja iz zamrzivača kako bi se izbjeglo sirovo unutrašnje stanje. Preporučuje se premještanje mesa u frižider večer prije pripreme kako bi se spriječile bakterije i očuvala kvaliteta mesa. Ako se zaboravi premjestiti meso u frižider, preporučuje se otapanje u mikrovalnoj. Prilikom pečenja, važno je da tava bude dobro zagrijana kako bi se izbjeglo sušenje mesa. Nakon pečenja, preporučuje se nekoliko minuta odmora prije rezanja kako bi se očuvala sočnost.

Za pripremu savršeno istučenih bjelanaca ili šlaga, preporučuje se pričekati dok se metlice miksera ohlade u zamrzivaču zajedno s posudom koju ćete koristiti za miksiranje.

Kako koristiti kuhinjska pomagala?

Osobe koje misle da mogu uštedjeti na prljavom posuđu koristeći isti nož za sve namirnice čine pogrešku. Bolje i brže pripremate i kuhate kada koristite odgovarajući kuhinjski pribor. Za rezanje mesa idealan je veliki nož, dok za povrće trebate manji. Manji nož također je koristan za rezanje pečene peradi, dok je za rezanje kruha preporučljivo koristiti poseban nož s nazubljenim rubom. Sirevi imaju svoj poseban nož, a upotreba praktičnih kuhinjskih pomagala može značajno olakšati pripremu hrane. Na primjer, viljuška za špagete omogućuje lakše vađenje i ocjeđivanje špageta iz posude, a ima i rupu u sredini koja pomaže određivanju optimalne količine za kuhanje. Jedna rupa označava dovoljnu količinu, odnosno porciju za jednu osobu. Drobilica za bijeli luk je također korisna u kuhinji. Iako mnogi bijeli luk ogule prije drobljenja, taj korak možete preskočiti jer će kroz drobilicu proći samo jestivi, usitnjeni sadržaj bijelog luka, ostavljajući koru netaknutom.

Savjeti i trikovi za bolje rezultate

Kada kuhate rižu i koristite kutljaču za miješanje, važno je držati se načela da je manje više. Drugim riječima, nemojte previše miješati tokom kuhanja riže jer to može potaknuti otpuštanje škroba i rezultirati gnjecavim prilogom. S druge strane, ako pripremate rižoto, miješanje je poželjno jer doprinosi stvaranju kremaste teksture. Bitno je pratiti pravilan omjer vode, gdje je preporučeno 1 šoljica vode za svaku pola šoljice riže. Dopustite riži da se kuha na laganoj vatri, bijeloj riži obično treba oko 25 minuta, dok smeđoj treba otprilike 45 minuta.

U suprotnosti s nekim uvriježenim mišljenjima, kada kuhate tjesteninu, dodajte sol u vodu, ali nemojte koristiti ulje. Unatoč prvotnoj namjeri sprječavanja lijepljenja tjestenine, ulje čini tjesteninu težom i ono ostaje na njoj, otežavajući kasnije vezivanje uz umak. Također, nemojte bacati vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu jer je bogata škrobom, što je korisno za pripremu umaka. Ta voda pružit će finu, glatku teksturu koja će pomoći tjestenini da se lakše sjedini s umakom.


 
 
 

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu