Ženski marš na crvenom tepihu u Cannesu

‘Djevojke sunca’ simboličan je naziv pod kojim su čak 82 glumice, scenaristice, redateljice, filmske agentice, na čelu s predsjednicom ovogodišnjeg žirija Filmskog festivala u Cannesu glumicom Cate Blanchett, protestirale protiv diskriminacije žena.

Naime, u zajedničkom priopćenju na engleskom i francuskom jeziku, koje su pročitale Cate Blanchett i redateljica Agnes Varda, istaknuta je sramotna činjenica kako je tijekom 71 godine postojanja Festivala u Cannesu samo 12 žena predsjedalo žirijem. Istodobno, Zlatnu palmu dobio je 71 redatelj i samo dvije žene: Jane Campion (1993.) i Agnes Varda (2015.).

‘Na ovim stepenicama danas stoje 82 žene kao simbolično podsjećanje na broj redateljica koje su se njima uspele od prvog izdanja Festivala u Cannesu 1946. godine. U istom razdoblju, 1688 redatelja popelo se istim ovim stepenicama. Te su činjenice jake i neporecive’, među inim stoji u protestnoj izjavi. Zatražile su i od svih svjetskih vlada da osiguraju jednaku plaću za jednaki rad svim spolovima.

‘Stepenice naše filmske industrije moraju biti dostupne svima. Popnimo se njima!, poručile su na kraju brojne svjetske dive filmske industrije među kojima su bile i Kristen Stewart, Ava DuVernay, Marion Cotillard, Salma Hayek, Patty Jenkins i brojne druge glumice, scenaristice i redateljice.

Cosmopolitan.hr