Sofra
'TasteAtlas'
Napulj proglašen gradom s najboljom hranom na svijetu u 2024. godini
TasteAtlas i ove je godine objavio listu 100 najboljih jela i kuhinja na svijetu, ali i listu gradova i regija s najboljom hranom na svijetu.
brzo i ukusno
Recept za savršene hercegovačke peksimete
Peksimeti, poznati i kao brzi uštipci koji ne zahtijevaju čekanje da tijesto naraste. Peksimeti nisu masni i poenta je da budu napuhani i šuplji iznutra.
idealan zimski ručak
Spremite sarmu po receptu čuvenog jugoslovenskog kuhara
Sezona je sarmi, a uvijek je dobro da saznate neke nove savjete zbog kojih će ovo mnogima omiljeno jelo ispasti savršeno.
recept
Snow Globe Cocktail: Evo kako napraviti neodoljiv zimski koktel koji je viralan hit
Koktel snježna kugla, odnosno Snow Globe Cocktail, ovih dana viđamo po svim društvenim mrežama.
recept
Novogodišnji 'Cake popsi' preliveni bijelom čokoladom
Cake popsi preliveni bijelom čokoladom oduševiće sve za predstojeće praznike.
Miris tradicije
Ovo je božićni kolač koji morate napraviti
Božićni praznici širom svijeta ne mogu da prođu bez specijalnih poslastica koje mirišu na tradiciju, ljubav i porodično okupljanje.
Recepti
Kolači ne moraju biti puni šećera i bijelog brašna, napravite zdrave čupavce bez glutena
Čupavci su omiljeni klasik mnogih koji vraća u djetinjstvo, no tradicionalni recepti često dolaze s obiljem šećera i nezdravih masnoća, što slastice poput ove čini manje dostupnima osobama koje iz zdravstvenih razloga paze na prehranu ili imaju intoleranciju na gluten.
Čuvajte zdravlje
Namirnice koje ubrzavaju metabolizam, prema nutricionistima
Započinjanje dana sa pravim izvorima proteina može postaviti temelje za bolji nivo energije, dugotrajniju sitost i brži metabolizam.
probajte
Savršene palačinke, sočne i mekane i drugi dan: U smjesu samo ubacite i ovaj sastojak
Za ukusne, mekane i sočne palačinke potreban je dobar recept, odnosno dodavanje nekih tajnih sastojaka u onu, već klasičnu recepturu – brašno, jaja, so/šećer i mlijeko.
najpoznatije jelo
Slatkom kupusu dodajte ova dva sastojka: Dobit će poseban šmek
Od kupusa možete da pravite salatu, glavno jelo. Jedno od najpoznatijih jela je i sladak kupus.
pri tome ukusan
Zdravi kolač od tri sastojka za zimske dane
Tražite brz i jednostavan desert koji je ujedno ukusan i zdrav? Ovaj kolač od jabuka, jaja i kakao praha, inspirisan savjetima nutricionistkinje Amele Ivković O'Reilly, savršen je izbor za zimske dane.
male kulinarske lekcije
Znate li razliku između brašna tip 400 i 500 i za šta se koje koristi?
Kad glatko, a kad oštro brašno? Podjela je jasna za brojne recepte, ali ne i za palačinke
recept
Grah sa salatom od crvenog kupusa
Ovaj recept je pogodan i za početnike, ali i one koji se u kuhinji baš ne snalaze najbolje. Jednostava recept za jednostavno jelo, idealno je za porodični ručak u zimskom periodu.
jednostavan recept
Medenjaci: Recept za praznične keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana
Medenjaci su jedan od najomiljenijih prazničnih kolačića, a evo jednostavnog recepta za savršene medenjake.
recept
Napravite šape u tri jednostavna koraka
Ako tražite recepte za stare i provjerene blagdanske kolačiće, čitajte dalje jer donosimo provjereni recept za šape – kekse koji se pripremaju od osnovnih sastojaka, brzo su gotovi, a njihov zamamni miris nas vraća u djetinjstvo.
recept
Napravite najjednostavniju, ali preukusnu pastu "aglio e olio"
Italijani su majstori za pripremu hrane od vrlo malo namirnica i koje su cjenovno prihvatljive. Pasta "aglio e olio" jedan je od takvih recepata.
recept
Brza i ukusna poslastica: Napravite Bajaderu kod kuće
Ovaj kolač sa keksom i orasima je pravi klasik u mnogim domaćinstvima, a njegova priprema je jednostavna i brza. Idealna je poslastica za sve prilike, bilo da je u pitanju porodično okupljanje ili prijateljski susret.
recept
Napravite kadaif po originalnom receptu
Kadaif po originalnom receptu napravit ćete za veoma kratko vrijeme i bez imalo muke.
video
Vrilica: Seoski specijalitet koji spaja porodicu, tradiciju i smijeh za stolom
Vrilica ili obaruša se od davnina pravi na prostoru Bosne i Hercegovine, a ovo starinsko jelo koje mnoge podsjeća na djetinjstvo nosi različite nazive u zavisnosti od kraja u kojem se priprema.