Sofra
Poznati chef
Jamie Oliver otvorio restoran u regionu
Jamie Oliver, jedan od najpoznatijih chefova na svijetu, vlasnik je restorana u desetak zemalja, uključujući Brazil, Katar, Irsku i Portugal.
foto
Hiša Franko ponovo među 100 najboljih restorana svijeta
Hiša Franko, renomirani slovenski restoran smješten u Kobaridu, još jednom je potvrdila svoju izvrsnost ulaskom na prestižnu listu The World’s 50 Best Restaurants, na ovogodišnjem proširenom rangiranju od 51. do 100. mjesta zauzevši visoko 69. mjesto.
Pripremite s nama!
Gazpacho – ljetna hladna supa koja slavi prirodnu slatkoću povrća
Kad temperature rastu, a želja za teškim jelima nestaje, gazpacho se nameće kao kralj ljetnih osvježenja.
Video
Hajrudin Šišić donosi kremasti Magnolia puding: Lagani ljetni desert s potpisom bh. influensera
Ljeto u tanjiru? Upravo to donosi Hajrudin Šišić, poznat na društvenim mrežama kao "Harrycoop.er" – food influenser koji nas uvijek iznenadi autentičnim i jednostavnim receptima s posebnim štihom.
Pripremite s nama
Gelato al Limone mami na još jednu porciju
Postoji nešto zauvijek zavodljivo u italijanskom gelatu, a tajna se krije u teksturi i emociji koju izaziva.
Domaće i ukusno
Namaz od pileće džigerice i svježeg sira
Ovaj namaz ne traži puno novca, a lako se pravi – idealan je za doručak, užinu ili večeru uz topli hljeb ili krekere.
Imamo recept
Sočan turski mesni specijalitet za bajramski ručak
Ovaj mesni börek donosi autentične okuse turske kuhinje s bogatim nadjevom od mljevene govedine začinjene tradicionalnim začinima i posut hrskavim susamom.
Recept s potpisom Orijenta
Dubai baklava: Bajramska poslastica na moderan način
Tradicionalna baklava već decenijama krasi svečane trpeze širom Balkana i Bliskog istoka, a naročito tokom Bajrama.
Miris tradicije
Ne znate kako pripremiti kurbansko meso? Donosimo recept za ukusan gulaš
Kurban-bajram je praznik koji sa sobom donosi mnogo više od duhovne simbolike – to je vrijeme zajedništva, darivanja i bogatih trpeza. Kurban-meso često se dijeli sa komšijama i onima kojima je najpotrebnije, ali dio uvijek ostaje u porodici kao simbol zahvalnosti i zajedništva.
Slani klasik
Kad prhko tijesto i dimljena nota zavladaju kuhinjom: Quiche Lorraine koji svi vole
Zamislite topli, hrskavi zalogaj koji istovremeno prija nepcima odraslih gurmana, ali i razveseli djecu - to je Quiche Lorraine.
brzi recept
Kolač s jagodama i grizom: Voćni klasik koji nestaje u trenu
Sezona jagoda je na vrhuncu, a ovo mirisno crveno voće jednostavno mami da od njega pripremimo nešto slatko.
Okusi djetinjstva
Bijela čokolada i vanilija u najkremastijem cheesecakeu
Nježan, kremast, zavodljivo mirisan, ovaj cheesecake nije tek još jedan desert.
Slatki hit ljeta:
Impresivna torta od palačinaka za savršena druženja na otvorenom
Od smjese ćete dobiti 18 do 20 palačinki (promjera 23 centimetra) pa će i broj slojeva biti prilično impresivan.
I da, imamo recept
Kad se susretnu bosiljak i pinjoli, nastaje pesto za pamćenje
Ako postoji jelo koje u jednom zalogaju donosi ljeto, Mediteran i zaljubljenost u hranu, to su pesto špagete.
italijanska tradicija
Korak po korak do mirisne Colombe di Pasqua
Colomba di Pasqua je tradicionalni talijanski slatki hljeb, poznat po svom prepoznatljivom obliku golubice. Mekan, prozračan i obogaćen mirisnim koricama citrusa te kandiranim voćem, ovaj kruh krasi uskrsne trpeze širom Italije.
lagano i zdravo
Neka porodična večera započne svježinom: Neodoljivo kremasta supa od špinata
Supe su savršen način da ugriješ tijelo i nahraniš dušu, a supa od špinata jedna je od onih koje su istovremeno lagane, zdrave i izuzetno ukusne. Bilo da tražiš jednostavan obrok za radni dan ili želiš obogatiti porodičnu večeru, ova zelena kremasta supa pravi je pogodak.
Pripremite još danas!
Lava cake s notom narandže: Slatki bijeg u mirisne slojeve čokolade
U moru deserata malo šta izaziva takvo uzbuđenje kao dobar lava cake.
Pripremite za ručak
Biryani – začinjena basmati riža s mekanom piletinom i orašastim plodovima
Biryani je legendarno jelo iz Indije i Pakistana koje mami nepce slojevima bogatih aroma, kombinirajući nježno meso, začine, orašaste plodove i suho voće u savršenoj harmoniji.
italijanski stil
Recept zbog kojeg će i djeca zavoljeti ribu: Špagete sa kuglicama od skuše
Ove male riblje kuglice u italijanskom stilu odličan su način da djeca počnu jesti ribu. Zabavno ih je praviti, a mališani će voljeti sudjelovati. Recept koristi ostatke hljeba i namirnice iz špajza za brz i ukusan porodični obrok koji ispunjava sve kriterije.
Pripremite s nama!
Svaki zalogaj je priča: Temaki - sklad sočnog lososa, riže i hrskavih slojeva
Kad pomislite na sushi, vjerojatno zamišljate savršeno izrezane rolice, uredno složene na tanjiru. Međutim, Temaki je druga priča.