recept
I da, imamo recept!
Profiterole: Male delikatese punjene neodoljivom bijelom kremom
Ti savršeni kuglasti deserti, hrskavi izvana i kremasti iznutra, postaju prava kulinarska čarolija kada se napune laganom bijelom kremom koja se topi u ustima. Svaka profiterola je poziv na uživanje u savršenoj ravnoteži između hrskavosti t...
Ne oprašta greške
Beef Wellington: Kraljevski klasik u lisnatom zlatnom omotu
Jelo se servira kao glavno, uz redukciju vina, demi-glace ili finu kremu na bazi pečenja.
Sastojci (za 4 porcije):
Meso:
800 g goveđeg filea (centralni dio, očišćen)
So i svježe mljeveni biber
Maslinovo ulje za pečenje
1 kašika dijo...
Vaš novi omiljeni desert
Zlatni zalogaji užitka: Mini američke pite s jagodama i vanilijom
Savršene su za svaku priliku – od opuštenih ljetnih večeri do elegantnih okupljanja, a uz samo tri jednostavna koraka, možete uživati u ovoj slastici u tren oka.
Sastojci
Za koru:
½ šoljice glatkog brašna
1 kašika šećera
½ kašike sol...
Zlatni recept
Turski chef otkriva recept za sočnu baklavu s pistacijama i sladoledom od vanilije
Uz savršeno ravnotežu hrskavih slojeva baklave, bogatih pistacija i kremastog sladoleda, ovaj desert nas vraća u prošlost, ali s modernim dodirom.
Sastojci
Za baklavu:
500 g tankih kora za baklavu (filo tijesto)
200 g pistacija (olju...
jednostavna priprema
Empanade za samo nekoliko minuta: Sočni jastučići punjeni mesom i začinima
Pirjana junetina, crveni luk, dimljena paprika, kumin i trag čilija. Sočno, bogato, gotovo slano-slatko. Kao da jedete tango.
Sastojci za 12 empanada
350 g mljevene junetine
1 veliki crveni luk
2 čehna bijelog luka
1 crvena paprika...
Za samo nekoliko minuta!
Mille Feuille: Hrskavi desert s kremom i jagodama za proljetne užitke
S nekoliko jednostavnih sastojaka, možete pripremiti pravo kulinarsko remek-djelo koje će oduševiti i najzahtjevnije goste. Ova verzija obogaćena jagodama donosi pravi proljetni ugođaj, a priprema traje svega 30 minuta.
Sastojci za 5 osoba...
Slojevi topline i užitka
Mesni tortellini u kremastom sosu: Raskoš okusa iz srca italijanske kuhinje
Savršeni za trenutke kada želite da vaš obrok izgleda kao iz firentinske trattorije, a priprema traje kraće nego što završi vaša espresso playlista.
Sastojci
250 g svježih tortellina (sir ili meso)
1 kašika maslinovog ulja
2 čehna bi...
Voćna svježina
Panna cotta s jagodama, vanilijom i mentom: Klasik s mirisom ljeta
Riječ je o desertu koji osvaja i izgledom i okusom – nježno, a sigurno.
Sastojci (za 4 porcije)
500 ml slatkog vrhnja
50 g šećera
1 mahuna vanilije (ili 1 kašika ekstrakta)
3 lista želatine
200 g svježih jagoda
1 kašika šećera u pr...
video
Hljeb koji ne treba mijesiti: Recept glumice osvojio Instagram!
Iako je poznata po ulogama na sceni i ekranu, Marija već neko vrijeme vodi svoj digitalni kulinarski dairy, gdje povremeno dijeli recepte koji osvajaju pratioce jednostavnošću.
Ovog puta, viralnu pažnju ukrao je njen recept za domaći hljeb...
jednostavan recept
Pečeni rolat od krompira: Ukus koji će oduševiti vaše nepce
Sastojci za koru:
500 g krompira1 jaje2 kašike pavlake2 kašike brašnaSo i biber po ukusuMalo rendanog kačkavalja (opciono, za bogatiji ukus)
Fil:
200 g dinstanih gljiva (po želji)150 g krem siraMalo pavlakeZačini po ukusu (mogu biti perš...
Ne traži puno vremena
Arancini al Ragù: Precizno, prženo, sočno — Sicilija u jednom zalogaju
Hrana koju ne jedete, nego doživljavate.
Sastojci
500 g arborio riže
Šafran, maslac, pecorino sir
200 g mljevene junetine
100 ml pasate, 50 g graška
Bijelo vino, luk, začini
Brašno, jaja, krušne mrvice
Ulje za prženje
Pripre...
Pripremite s nama!
Hrskavi bademi i tamna čokolada: Kuglof koji vas vraća po još!
Desert savršeno balansira slatkoću čokolade s blago gorkim notama tamne čokolade i hrskavim bademima, čineći svaki zalogaj nezaboravnim.
Sastojci
Za kuglof:
125 g maslaca
150 g šećera
150 ml mlijeka
100 g oštrog brašna
60 g gl...
ukusno i zdravo
Proljetna pita sa mladim kupusom
Lagana, sočna i jednostavna za pripremu, ova pita je idealna za svaki obrok. Iskoristite blagodati mladog kupusa i uživajte u ovom zdravom, proljećnom specijalitetu.
Sastojci
4 jaja50 g brašna1 kašika kukuruznog skroba1/2 kašičice soli400...
Imamo recept
Recept italijanskog chefa: Savršenstvo u tijestu - calzone s umakom od bundeve
Jelo spaja klasičnu italijansku tradiciju s modernim okusima, stvarajući savršeni balans između hrskave kore i kremastog umaka.
Sastojci
1 paket lisnatog tijesta
200 g ricotte ili mozzarelle
150 g parmezana
1 mala bundeva
1 kaši...
recept
Piletina na azijski način: Savršena kombinacija slatke i kisele arome
Sastojci
Umak
350 ml vode½ narandže½ limuna80 ml rižinog octa3 kašike soja umaka1 kašika naribane kore od narandže100 g smeđeg šećera 2 cm svježeg đumbira1 čehna češnjaka20 g mladog luka ¾ kašike čili pahuljica3 kašike kukuruznog škroba2...
donosimo recept
Zlatne niti tijesta, voće u glavnoj ulozi: Američka pita s jabukama
Hrskava, prošarana zlatnim nitima, savršeno ide uz blagi miris cimeta i toplu notu vanilije.
Sastojci (za kalup 23 cm):
Tijesto
320 g brašna
1 kašika šećera
Manji omjer soli
230 g hladnog maslaca (neslanog)
6–8 kašika ledene vode...
pripremite s nama!
Muffini s čokoladom i bademima – Sastojak koji Jamie Oliver koristi za sočnost
Ovaj recept je inspiriran jednostavnošću i strašću prema svježim, kvalitetnim sastojcima. Muffini s čokoladom i bademima savršen su izbor za porodični brunch ili kao brzi desert uz kafu.
Poznati britanski kuhar Jamie Oliver je uvijek govor...
vraća nas u djetinjstvo
Kolač 'Jaje na oko': Retro poslastica koja budi uspomene
Kolač jaje na oko stara je poslastica na koju smo pomalo i zaboravili, a mi vam u nastavku donosimo jednostavan recept za jaje na oko:
Sastojci
Biskvit:
4 jaja
12 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika brašna
12 kašika mlijeka
1...
brza priprema
Domaći mochi sladoled: Kremasta pistacija u japanskoj rižinoj kori
Ovaj sočni, kremasti desert dolazi iz Japana, a kombinira meku rižinu koru i hladnu, bogatu unutrašnjost od sladoleda. Ako želite oduševiti svoje nepce i prijatelje, pripremite mochi sladoled s okusom pistacije kod kuće.
Sastojci
200 g...
nakon večere
Uskrsni desert: Čokoladni mousse s jagodama
Pripremite ga unaprijed i uživajte u ukusnom završetku uskrsne večere.
Sastojci
200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
50 g šećera
1 kašika vanilije
200 g jagoda (ili...