recept
jednostavno i ukusno
Kako napraviti savršene prhke keksiće koji se tope u ustima
Mekani i prhki, idealni su uz jutarnju kafu, popodnevni čaj, pa čak i za blagdanske trpeze.
Njihova priprema je brza, a rezultat uvijek iznenadi – savršena zlatna boja i lagano raspucana površina privlače pogled i mame osmijeh.
Šta vam...
Karamel, čokolada i brownie
Kako napraviti jestive svijeće koje nestaju brže nego što ih napravite?
Za početak pripremite brownie. Mješavinu za brownies sjedinite sa jajima, rastopljenim maslacem i šećerom. Miješajte nježno, dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto. Zatim ga ulijte u kalup i pecite na 160°C trideset minuta. Dok se brownie...
povratak u djetinjstvo
Toplina doma u jednom zalogaju: Štrudla sa orasima koja budi uspomene
Štrudla sa orasima nije samo kolač, već mali podsjetnik na jednostavne trenutke sreće, na mirne nedjelje i porodične razgovore uz šolju kafe ili mlijeka.
Kako je jesen savršena za omiljene starinske poslastice iz rerne, danas sa vama dijel...
spiralne palačinke
Brzi recept za savršene cimet palačinke kod kuće
Palačinke sa cimetnim vrtlozima (engl. cinnamon swirl pancakes) spajaju poznati okus mekih rolica s jednostavnošću palačinki – savršen spoj za nedjeljno jutro ili zimski brunch.
Ove palačinke su pahuljaste, mirisne i vizualno prekrasne – a...
Bundeva s tjesteninom
Bundeva na tanjiru: Tjestenina koja miriše na jesen
Sastojci:
1 mala butternut tikva (oguljena i narezana na četvrtine)
2 čajne kašike maslaca
maslinovo ulje
3 grančice ružmarina
4 supene kašike crème fraiche (ili kiselo vrhnje)
prstohvat cimeta
prstohvat muškatnog oraščića
sol
pa...
lagana večera
Topla udobnost u zdjeli: Kremasta pileća juha s njokima koja osvaja
Ova verzija pileće juhe s njokima spaja nježno pileće meso, svježe povrće i mekane, sočne njoke u harmoniji koja osvaja na prvi zalogaj.
Savršena za večernje obroke ili obiteljske ručkove, kremasta pileća juha pruža osjećaj domaće udobnost...
zimnica s daškom egzotike
Neobičan, ali fantastičan: Pekmez od banana koji oduševljava!
Sladak, mirisan i kremast, pekmez od banana savršen je dodatak palačinkama, tostiranom hljebu, kolačima ili jutarnjoj kaši.
Za pripremu je potrebno samo nekoliko sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće:
banane, jabuka, limun i šećer....
za gurmane
Sendvič sa jabukama: Neobičan zalogaj koji spaja slatko i slano
Priprema:
Operite i ogulite jednu kiselu jabuku, zatim je isjecite na tanke kriške. Na svaku krišku stavite po komadić rolade slane ribe. U posebnoj posudi umutite 1 dl slatke pavlake, ali samo do pola – dovoljno da bude kremasto, a da ne...
kao iz pekare
Miris Pariza u vašoj kuhinji: Napravite savršene domaće kroasane
Posebna čar upravo leži u trenutku kada iz rerne izvadite zlatno pečene kroasane čiji slojevi putera stvaraju savršenu ravnotežu između hrskave kore i mekane unutrašnjosti.
Za pripremu ovih poslastica ne trebate profesionalnu opremu. Dovol...
Brzo i fino
Jednostavan recept za odlično jelo: Napravite pitu od tikvica i sira
Ovaj recept, idealan za oktobarske dane, savršeno kombinuje svježe tikvice, aromatične začine i kremasti sir, uz minimalnu pripremu i maksimalnu užitak.
Sastojci koji su potrebni za pripremu ove pite su lako dostupni, a proces je gotovo...
sir i tjestenina
Jelo koje su Amerikanci pretvorili u simbol domaće kuhinje
Iako danas simbolizuje jednostavnu domaću hranu, put do statusa nacionalnog comfort fooda bio je dug i zanimljiv.
Priča počinje mnogo prije nego što su Amerikanci uopće znali za makarone. U srednjovjekovnoj Italiji već se pripremalo jelo k...
zanimljiv sastojak
Neuobičajeni sastojak za piletinu: Dodajte narandžu i vidjećete razliku
Da bi promijenili stvari, isprobajte recept za piletinu i brokulu u jednoj tavi iz The Kitchen cooks-a.
Reklamiran kao "tajni sastojak za kućne kuhare", to je voćni dodatak koji donosi sladak i pikantan profil inače zdravom obroku.
Obožav...
bosanska kuhinja
Miris doma iz rerne: Sogan dolma koja spaja tradiciju i kreativnost
Sogan dolma je naziv za punjeno povrće koje se sprema u rerni ili na šporetu. Iako potiče iz Turske, kod nas je postalo pravo domaće jelo.
Tradicionalno se puni mljevenim mesom i rižom, ali svaka porodica ima svoju verziju.
Priprema ovog...
Spoj topline i bogatog okusa
Recept koji miriše na jesen: Kremasta supa od gljiva
Jesen je sezona gljiva – od šampinjona i bukovača do vrganja i lisičarki – a upravo tada nastaje najukusnija, baršunasta krem supa od gljiva.
Savršena za hladne dane, ova supa spaja jednostavne sastojke i bogat, zemljani miris šume. U nast...
Slatki okusi djetinjstva
Slatko od oguljenih šljiva – tradicionalni recept koji oduševljava
Priprema ovog slatkog zahtijeva malo pažnje i strpljenja, ali rezultat je vrijedan svakog truda. Donosimo vam jasan i provjeren recept za slatko od oguljenih šljiva sa dodatkom limuna, vanilinog šećera i mirisnog ruzmarina.
Sastojci:
1...
Jesenja detoks bomba
Prirodno protiv umora i prehlade: Citrusni sirup iz domaće radinosti
Idealno piće za sve koji vole prirodne sastojke i žele u samo nekoliko koraka napraviti nešto zdravo i osvježavajuće.
Recept je jednostavan, a rezultat – fenomenalan. Pravi se bez kuhanja, što znači da svi vitamini i svježina ostaju sačuva...
miris jeseni
Recept koji ne izlazi iz mode: Kako napraviti sir od dunja
Jedan od tih specijaliteta je i sir od dunja. Taj gusti, mirisni i slatki zalogaj bio je obavezni dio zimnice u mnogim porodicama, često poslužen uz kafu, domaće kolače ili kao posebna delicija za goste.
Danas vam donosimo provereni recept...
priprema zimnice
Stari recept za ribani kiseli kupus: Traje mjesecima!
Bez aditiva, bez konzervansa, samo nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja – i rezultat je ukusan, hrskav kupus koji traje mjesecima. Priprema je jednostavna, a ovaj način kiseljenja idealan je za manje količine i svakodnevnu upotrebu...
Zdravi hljeb
Domaći proteinski kruh: zdrava zamjena za klasične varijante
Proteinski hljeb nije samo zdraviji od klasičnih varijanti iz trgovine, već može biti i ukusan međuobrok ili dio glavnog obroka.
Šta ovaj hljeb čini posebnim?
Umjesto standardnog bijelog brašna, koristi se kombinacija zobene pahuljice, sv...
nedeljna poslastica
Topli kolač sa bananama koji će ti zagrijati dušu ove jeseni
Ako želiš brz i jednostavan desert koji ne zahtijeva puno kulinarskog iskustva, a uvijek ispadne odlično, banana hljeb je pun pogodak.
Ovaj sočni kolač, koji se peče u obliku hljeba, idealan je način da iskoristiš zrele banane i napraviš...