recept
Slani klasik
Kad prhko tijesto i dimljena nota zavladaju kuhinjom: Quiche Lorraine koji svi vole
Ovaj slani francuski tart, porijeklom iz pokrajine Lorraine, više je od obične pite. Poziv je na uživanje, na mirisnu pauzu za ručak, pa čak i na neki vikend brunch.
Savršeno izbalansiran spoj jaja, vrhnja, topljenog sira i piletine, sve t...
Okusi djetinjstva
Bijela čokolada i vanilija u najkremastijem cheesecakeu
To je mjesto okusa, gdje se baršunasta bijela čokolada susreće s intenzivnim notama prave vanilije. Svaki zalogaj topi se u ustima kao kapljica slatke elegancije. Nije pretenciozan, ali jest profinjen – desert koji jednako dobro pristaje na...
I da, imamo recept
Kad se susretnu bosiljak i pinjoli, nastaje pesto za pamćenje
Zelena svježina bosiljka, kremoznost pinjola i snaga parmezana, spojeni u savršen balans uz zlatne rezance špageta. Ovo je recept koji se ne zaboravlja i koji nikad ne razočara.
Sastojci za 2 osobe:
Za pesto:
40 g svježeg bosiljka (sam...
italijanska tradicija
Korak po korak do mirisne Colombe di Pasqua
Iako priprema zahtijeva strpljenje zbog dužeg dizanja tijesta, rezultat je savršena poslastica koja se topi u ustima i unosi prazničnu toplinu u dom.
Sastojci
Tijesto:
500 g glatkog brašna
100 g šećera
100 g maslaca (omekšalog, sobne...
lagano i zdravo
Neka porodična večera započne svježinom: Neodoljivo kremasta supa od špinata
Špinat, bogat željezom i vitaminima, u ovoj kombinaciji dolazi do izražaja, a dodatak limuna daje joj svježinu koju će voljeti i oni koji inače nisu fanovi zelenog povrća.
Ako tražiš jednostavan i ukusan recept, supa od špinata je savršen...
Pripremite još danas!
Lava cake s notom narandže: Slatki bijeg u mirisne slojeve čokolade
Riječ je o toplom čokoladnom kolaču s tekućom sredinom koja iz njega poteče kao lava – ako se ispeče tačno onako kako treba. Međutim, ovaj recept ide korak dalje: dodajemo mu dašak narandžine svježine, što čitav desert podiže na slojeviti n...
Pripremite za ručak
Biryani – začinjena basmati riža s mekanom piletinom i orašastim plodovima
Njegova bogata historija i raskošna priprema čine ga pravim kulinarskim blagom južnoazijske tradicije, koje danas osvaja gurmane širom svijeta.
Sastojci (za 4 osobe)
300 g basmati riže
400 g pilećeg mesa (bez kostiju)
2 srednje luka...
italijanski stil
Recept zbog kojeg će i djeca zavoljeti ribu: Špagete sa kuglicama od skuše
Sastojci
1 x 400 g konzerva bijelog graha (cannellini)200 g bijelog hljeba (narezani)1 limun2 x 125 g konzerve skuše u suncokretovom ulju300 g suhih špagetaMaslinovo ulje2 čehna bijelog luka2 x 400 g konzerve pelata (paradajza)80 g miješan...
Pripremite s nama!
Svaki zalogaj je priča: Temaki - sklad sočnog lososa, riže i hrskavih slojeva
To je sushi koji se jede rukama, bez imalo formala, savršena kombinacija slobode i tradicionalnih okusa. Zamislite tanke listove tamnozelenih nori algi u koje se s ljubavlju umotava hrskava, blago ljepljiva riža, a zatim se unutar njih skri...
Imamo recept!
Zlatna kora, srce od sirupa: Basbousa - sočni kolač od griza s bademima
Basbousa – griz torta natopljena cvjetnim sirupom. Basbousa je koncentrat sjevernoafričkog užitka: sočna struktura griza, bogato natopljena sirupom od ružine vodice i limuna, s notom kokosa i badema.
Sastojci (za pleh 20x30 cm)
Za tijesto...
Italijanski desert
Kad se vanilija istopi u espressu – rađa se affogato
Tako nastaje affogato: desertna elegancija u svom najjednostavnijem obliku. Kugla sladoleda od vanilije, mirisna i kremasta, pod naletom svježe pripremljenog espressa počinje da se topi, stvarajući čaroliju između toplog i hladnog, gorkog i...
Recept iz prošlosti
Porodična tradicija stara 2.000 godina: Minestrone iz srca antičkog Rima
Minestrone u Italiji uživa kultni status, a arheolozi su otkrili da su ga stanovnici Pompeja jeli još prije dvije hiljade godina. Tada je to bila jednostavna, siromašna supa pripremana od ostataka povrća i raznih dostupnih namirnica. Ime do...
Pripremite s nama
Hrskava karamela, glatka krema i ledena jagoda - Crème brûlée na francuski način
Ovaj klasik, uz dodatak domaćeg sladoleda od jagode, svježeg voća i blage kiselosti borovnice, dobiva potpuno novo gurmansko ruho. Hrskava karamela, svilena krema i hladno voćno osvježenje čine ga idealnim desertom za sve sezone.
Sastojci...
Slojevi okusa
Samo za gurmane: Chili con carne - teletina u vatrenom zagrljaju začina
Tradicionalno jelo, obogaćeno sočnim komadima teletine, dobiva profinjen, ali neodoljivo intenzivan karakter. Spoj čilija, dimljenih paprika i slatkog paradajza stvara aromatičnu simfoniju koja će osvojiti i najzahtjevnije gurmane.
Sastojc...
Osvježite se
Ako sreća ima okus, onda je to domaći sladoled od jagoda
Ovaj recept slavi prirodnu slatkoću svježeg voća i kremastu teksturu, savršenu za uživanje u proljetnim i ljetnim danima.
Sastojci
300 g svježih, zrelih jagoda
200 ml hladnog vrhnja za šlag
150 ml punomasnog mlijeka
100 g finog šećer...
recept
Teriyaki wok s piletinom: Egzotika na vašem tanjiru za 15 minuta
Pripremite ovo jelo za nekoliko minuta, a užitak je zagarantovan!
Sastojci (za 2 osobe):
300 g pilećih prsa, narezanih na tanke trakice
150 g kupusa, tanko narezanog
100 g mahuna zelenih, očišćenih i prepolovljenih
100 g tikvica, nar...
kreativan i atraktivan
Slatki zalogaj koji izgleda previše dobro da bi bio stvaran
Sastojci:
250 g petit beurre keksa
30 g mljevenih badema
3 kašičice kakao praha
3 kašičice šećera u prahu
75 g maslaca
120 ml mlijeka
čokoladne pahuljice za dekoraciju
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Sameljite keks...
Mekani zalogaji
Teletina u paprici, orasi i nar: Chiles en nogada - sve što proljeće traži u jelu
Chiles en nogada su gastronomski klasik i jestivi simbol meksičkog identiteta. U zelenoj punjenoj poblano paprici, bijelom orahovom umaku i rubin crvenim zrnima nara spajaju se kultura, historija i duboka tradicija.
Jelo se servira hladno...
brza priprema
Kralj turskih pita: Lahmacun - savršenstvo začina i mesa u svakom zalogaju
Ova turska pita, poznata i kao "turska pizza", spaja sočno meso, začine i tanko tijesto u savršenoj ravnoteži.
Sastojci
Tijesto:
250 g brašna
150 ml tople vode
7 g suhog kvasca
1 kašika maslinovog ulja
Sol, šećer
Smjesa:
20...
Pripremite još danas!
Proljeće je i ništa ne miriše tako obećavajuće kao domaće Mozart kuglice
Kad ih gricnete, prvo vas pozdravi svilenkasti sloj tamne čokolade, zatim nježna marcipanova sredina, a onda pregršt pistacija i vanilije.
Šta vam je potrebno?
18 do 20 komada
Sastojci:
Za punjenje:
80 g neslanih, oguljenih pistacija...