recept
Domaće i ukusno
Namaz od pileće džigerice i svježeg sira
Sastojci:
200 g pileće džigerice
150 g svježeg sira
4 kuhana jaja
1 čehna bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
4 kašike sitno sjeckanog zelenog povrća (mirođija, peršun ili kombinacija)
Priprema:
Skuhajte...
Recept s potpisom Orijenta
Dubai baklava: Bajramska poslastica na moderan način
Međutim, ako ove godine želite unijeti dašak luksuza i isprobati nešto novo, predstavljamo vam Dubai baklavu – savremenu verziju omiljenog deserta, obogaćenu pistacijama i bijelom čokoladom.
Ova kombinacija donosi sklad između bogatog orij...
Miris tradicije
Ne znate kako pripremiti kurbansko meso? Donosimo recept za ukusan gulaš
Upravo zato je važno znati kako ga pripremiti na način koji poštuje tradiciju, ali i oduševljava okusom.
Kurban-meso je najukusnije kad se priprema sporo, na laganoj vatri, uz puno pažnje. Gulaš možete i zamrznuti u porcijama, pa tokom nar...
Slani klasik
Kad prhko tijesto i dimljena nota zavladaju kuhinjom: Quiche Lorraine koji svi vole
Ovaj slani francuski tart, porijeklom iz pokrajine Lorraine, više je od obične pite. Poziv je na uživanje, na mirisnu pauzu za ručak, pa čak i na neki vikend brunch.
Savršeno izbalansiran spoj jaja, vrhnja, topljenog sira i piletine, sve t...
Okusi djetinjstva
Bijela čokolada i vanilija u najkremastijem cheesecakeu
To je mjesto okusa, gdje se baršunasta bijela čokolada susreće s intenzivnim notama prave vanilije. Svaki zalogaj topi se u ustima kao kapljica slatke elegancije. Nije pretenciozan, ali jest profinjen – desert koji jednako dobro pristaje na...
I da, imamo recept
Kad se susretnu bosiljak i pinjoli, nastaje pesto za pamćenje
Zelena svježina bosiljka, kremoznost pinjola i snaga parmezana, spojeni u savršen balans uz zlatne rezance špageta. Ovo je recept koji se ne zaboravlja i koji nikad ne razočara.
Sastojci za 2 osobe:
Za pesto:
40 g svježeg bosiljka (sam...
italijanska tradicija
Korak po korak do mirisne Colombe di Pasqua
Iako priprema zahtijeva strpljenje zbog dužeg dizanja tijesta, rezultat je savršena poslastica koja se topi u ustima i unosi prazničnu toplinu u dom.
Sastojci
Tijesto:
500 g glatkog brašna
100 g šećera
100 g maslaca (omekšalog, sobne...
lagano i zdravo
Neka porodična večera započne svježinom: Neodoljivo kremasta supa od špinata
Špinat, bogat željezom i vitaminima, u ovoj kombinaciji dolazi do izražaja, a dodatak limuna daje joj svježinu koju će voljeti i oni koji inače nisu fanovi zelenog povrća.
Ako tražiš jednostavan i ukusan recept, supa od špinata je savršen...
Pripremite još danas!
Lava cake s notom narandže: Slatki bijeg u mirisne slojeve čokolade
Riječ je o toplom čokoladnom kolaču s tekućom sredinom koja iz njega poteče kao lava – ako se ispeče tačno onako kako treba. Međutim, ovaj recept ide korak dalje: dodajemo mu dašak narandžine svježine, što čitav desert podiže na slojeviti n...
Pripremite za ručak
Biryani – začinjena basmati riža s mekanom piletinom i orašastim plodovima
Njegova bogata historija i raskošna priprema čine ga pravim kulinarskim blagom južnoazijske tradicije, koje danas osvaja gurmane širom svijeta.
Sastojci (za 4 osobe)
300 g basmati riže
400 g pilećeg mesa (bez kostiju)
2 srednje luka...
italijanski stil
Recept zbog kojeg će i djeca zavoljeti ribu: Špagete sa kuglicama od skuše
Sastojci
1 x 400 g konzerva bijelog graha (cannellini)200 g bijelog hljeba (narezani)1 limun2 x 125 g konzerve skuše u suncokretovom ulju300 g suhih špagetaMaslinovo ulje2 čehna bijelog luka2 x 400 g konzerve pelata (paradajza)80 g miješan...
Pripremite s nama!
Svaki zalogaj je priča: Temaki - sklad sočnog lososa, riže i hrskavih slojeva
To je sushi koji se jede rukama, bez imalo formala, savršena kombinacija slobode i tradicionalnih okusa. Zamislite tanke listove tamnozelenih nori algi u koje se s ljubavlju umotava hrskava, blago ljepljiva riža, a zatim se unutar njih skri...
Imamo recept!
Zlatna kora, srce od sirupa: Basbousa - sočni kolač od griza s bademima
Basbousa – griz torta natopljena cvjetnim sirupom. Basbousa je koncentrat sjevernoafričkog užitka: sočna struktura griza, bogato natopljena sirupom od ružine vodice i limuna, s notom kokosa i badema.
Sastojci (za pleh 20x30 cm)
Za tijesto...
Italijanski desert
Kad se vanilija istopi u espressu – rađa se affogato
Tako nastaje affogato: desertna elegancija u svom najjednostavnijem obliku. Kugla sladoleda od vanilije, mirisna i kremasta, pod naletom svježe pripremljenog espressa počinje da se topi, stvarajući čaroliju između toplog i hladnog, gorkog i...
Recept iz prošlosti
Porodična tradicija stara 2.000 godina: Minestrone iz srca antičkog Rima
Minestrone u Italiji uživa kultni status, a arheolozi su otkrili da su ga stanovnici Pompeja jeli još prije dvije hiljade godina. Tada je to bila jednostavna, siromašna supa pripremana od ostataka povrća i raznih dostupnih namirnica. Ime do...
Pripremite s nama
Hrskava karamela, glatka krema i ledena jagoda - Crème brûlée na francuski način
Ovaj klasik, uz dodatak domaćeg sladoleda od jagode, svježeg voća i blage kiselosti borovnice, dobiva potpuno novo gurmansko ruho. Hrskava karamela, svilena krema i hladno voćno osvježenje čine ga idealnim desertom za sve sezone.
Sastojci...
Slojevi okusa
Samo za gurmane: Chili con carne - teletina u vatrenom zagrljaju začina
Tradicionalno jelo, obogaćeno sočnim komadima teletine, dobiva profinjen, ali neodoljivo intenzivan karakter. Spoj čilija, dimljenih paprika i slatkog paradajza stvara aromatičnu simfoniju koja će osvojiti i najzahtjevnije gurmane.
Sastojc...
Osvježite se
Ako sreća ima okus, onda je to domaći sladoled od jagoda
Ovaj recept slavi prirodnu slatkoću svježeg voća i kremastu teksturu, savršenu za uživanje u proljetnim i ljetnim danima.
Sastojci
300 g svježih, zrelih jagoda
200 ml hladnog vrhnja za šlag
150 ml punomasnog mlijeka
100 g finog šećer...
recept
Teriyaki wok s piletinom: Egzotika na vašem tanjiru za 15 minuta
Pripremite ovo jelo za nekoliko minuta, a užitak je zagarantovan!
Sastojci (za 2 osobe):
300 g pilećih prsa, narezanih na tanke trakice
150 g kupusa, tanko narezanog
100 g mahuna zelenih, očišćenih i prepolovljenih
100 g tikvica, nar...
kreativan i atraktivan
Slatki zalogaj koji izgleda previše dobro da bi bio stvaran
Sastojci:
250 g petit beurre keksa
30 g mljevenih badema
3 kašičice kakao praha
3 kašičice šećera u prahu
75 g maslaca
120 ml mlijeka
čokoladne pahuljice za dekoraciju
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Sameljite keks...